Szabó Zsuzsa érdek-képviseleti elnök szerint a szaktárca egy új rendelete csak abban segít az intézményeknek, hogy a tanárhiányt elfedjék.

Hibás lépésnek, tüneti kezelés tartja a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, hogy egy kormányrendelet alternatív lehetőségeket kínálva lehetővé teszi az üres pedagógus- és óvodapedagógus-álláshelyek betöltését. Szabó Zsuzsa hozzátette, hogy az intézményvezetők már eddig is éltek ilyen kényszermegoldásokkal, ez az irány azonban a minőség további romlásához vezet.

Semmi más nem történt ezzel a rendelettel, mint hogy legalizálja a tárca azokat a tevékenységeket, amelyekkel az intézmények lefedték a pedagógushiányt. Évek óta hangoztatjuk, hogy nem ez a megoldás, hanem emelni kell a béreket, javítani kell az élet- és munkakörülményeket, csökkentei a munkaterheket és a légkört vonzóvá tenni. Ha ezekben nem történik változás, nem lesz pedagógus, aki tanítsa a gyerekeinket

- sorolta.

Azt nem tudta megmondani, hány emberrel "fedik le" az intézmények a hiányzó álláshelyeket, de abban biztos, hogy egy-egy intézményben halmozottan jelenhetnek meg, csak épp a helyettesítések miatt ez nem látszik, nem derül ki. Viszont nagyon fontosnak tartaná, hogy a gyerekeket csak szakemberek tanítsák, ugyanis az ő életútjukat nagyban meghatározza, hogy megkapják a megalapozott szakmai tudást.

Szabó Zsuzsa emlékeztetett arra, hogy 1996 óta csak és kizárólag felsőfokú végzettséggel lehetett valaki óvodapedagógus, a rendelettel viszont egy sokkal korábbi állapotra áll vissza a köznevelés.

"Azt mondja a rendelet, hogy az oktató-nevelő munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatott személy közvetlenül is elláthat olyan feladatokat, amelyeket eddig csak óvodapedagógus végezhetett. Ebben az életkorban különösen is fontos a minta, a példaadás" - nyomatékosította.

Forrás: Infostart

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!