Soha nem volt olyan sok új fertőzött és aktív beteg Magyarországon, mint amennyit tegnap jelentett az Operatív törzs. A Demokratikus Koalíció ezért a pontos járványügyi adatokat követeli a kormánytól. A köznevelési államtitkár azt állítja, hogy a körülményekhez képest nyugodt tanévkezdésen vagyunk túl, két pedagógus szakszervezet azonban továbbra is elégedetlen az iskolák járványügyi protokolljával – írja az atv.hu.

 365 újabb magyarországi állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel pedig 6622 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az eddigi napi fertőzési csúcs 292 volt, augusztus 30-án

A Demokratikus Koalíció szerint hiába kezdődött meg a második hullám Magyarországon, továbbra sem tudni semmit arról, hogy mi vár ránk az elkövetkező hetekben.

Barkóczi Balázs, a DK-szóvivője ezért a hivatalos kormányzati előrejelzések nyilvánosságra hozását követeli, hogy kiderüljön, pontosan hol találták a 365 új fertőzöttet; vannak-e gócpontok (és ha igen akkor hol); milyen intézmények érintettek a fertőzés terjedéséért; és milyen intézkedések várhatóak a közeljövőben.

Két nagy szakszervezet a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pedig még mindig nem elégedett az iskolákban kötelező járványügyi protokollal.

Az ATV Híradónak egy kisgyermekes anyuka azt mondta, hogy a gyerekekkel életkorukból adódóan nem lehet megértetni, hogy tartsanak távolságot egymástól és minden igyekezet ellenére a rendes kézmosás sem jön mindig össze. Nagy Viktória bevallotta: félti gyermekeit és a családját. Saját bevallása szerint igyekeznek betartani az előírásokat, de ez a gyerekek esetében ez csaknem lehetetlen.

Maruzsa Zoltán, köznevelési államtitkár szerint a tanév a járványügyi helyzetnek megfelelően, de nyugodt körülmények között indult. Összesen csak két óvodában és két iskolában kellett rendkívüli szünettel indítani, és erre számítunk a későbbiekben is – árulta el híradónknak. „Egyes helyeken lehet szükség helyszíni beavatkozásra, amit természetesen a protokollnak megfelelően el is fogunk végezni. Ha kell rendkívüli szünettel, vagy akár a digitális munkarend elrendelésével, amennyiben a fertőzés továbbgyűrűzik” – részletezte Maruzsa Zoltán.

Az államtitkár hozzátette, hogy minden esetben egyedi mérlegelés alapján hozzák meg a szükséges intézkedéseket. Illetve azt is elmondta, hogyha a járványügyi helyzet változik, akkor a kormányzat is változtathat a protokollon.

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!