A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke arra számít, hogy az iskolakezdés miatt feszültség és konfliktusok alakulhatnak ki a szülők, a pedagógusok és az orvosok között. Kéri a szülőket, hogy ne pánikoljanak, ha a gyermekükön a koronavírus tüneteit észlelik.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete egy javaslatot tett közzé, amiben felhívják a szülők figyelmét arra, hogy ha a fertőzés legenyhébb tüneteit is észlelik gyermekükön, ne vigyék őt közösségbe és az orvosi rendelőbe se, telefonon keresztül értesítsék a gyermekorvost.

 Póta György, az egyesület elnöke szerint az iskolakezdés után továbbra is az egyéni védekezésre kell a hangsúlyt fektetni. A gyermekorvos az ATV Start című műsorában arról beszélt, hogy nagy kihívást jelent majd ez a tanárok és a szülők számára, hiszen már tudjuk, hogy a gyermekeknél kevesebb a klasszikus koronavírus-tünet, és nehéz lesz megkülönböztetni egy másik, enyhe felsőlégúti megbetegedés tüneteit az enyhe Covid-fertőzéstől. A pedagógusok pedig félnek, így Póta szerint „minden esetben farkast fognak kiáltani, hogy csak a teljesen tünetmentes és egészségesnek látszó gyerekek járhassanak iskolába”. A gyermekorvos úgy véli, ez a helyes álláspont, de azt egyelőre nem tudja, a kivitelezés hogyan fog zajlani.

Olyan mértékű frusztráció és konfliktushelyzet-generálás lesz a következő időszakban, amit az orvosok, a szülők és a pedagógusok nagyon rosszul fognak tudni megélni

– fogalmazott Póta a műsorban. A szakértő arra kéri a szülőket, hogy ha bármilyen tünetet észlelnek a gyermekükön, ne pánikoljanak, ne rohanjanak vele a rendelőbe, hiszen valószínűleg ott sem történne semmi: az enyhe fertőzéssel legtöbbször semmilyen tennivaló nincsen. Ha valakinek az osztályból, közösségből pozitív lesz a tesztje, akkor mindenkinek otthon kell majd maradnia 14 napig, de más nem történik majd. „Az esetek kilencven-sok százalékában, azon kívül, hogy otthon vannak, még egy lázcsillapítót sem biztos, hogy be kell venni”- mondta Póta. Ezek után mérlegelni kell majd, hogy egy fertőzött gyermek szülője mehet-e dolgozni, ez tovább halmozza a kérdéseket. Az orvos attól tart, hogy az egész járványhelyzet tömeges frusztrációt okoz, amelynek kezelésére nincsenek itthon megfelelő szakemberek.

Már rég túl leszünk a Covid-járványon, amikor ezekkel, a következmények következményeivel még mindig fogunk találkozni, és rengeteg probléma lesz

– vélekedett a szakértő. Póta szerint látszik, hogy a tavaszi járvány idején mennyivel megnőtt az öngyilkosságok és a pszichés instabilitások száma. Ennek megállítására sok szakemberre lenne szükség, de mivel nincsenek, a gyakorlatban nem látja, hogy megoldás lenne erre.

Forrás: ATV

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!