A fertőzések emelkedő száma miatt keddtől teljes látogatási tilalmat rendelt el valamennyi tagkórházában a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház – írja a Népszava.

A visszavonásig érvényes intézkedés a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházat és annak Sóstói úti telephelyét, illetve a nagykállói, a fehérgyarmati, a mátészalkai és a vásárosnaményi tagkórházak összes gyógyító osztályát érinti. Kedd reggel hat órától látogatási tilalmat rendelt el a szekszárdi Tolna Megyei Balassa János Kórház is a súlyosbodó járványügyi helyzet miatt.

Az intézmény hétfőn tájékoztatása szerint a kórházba csak előszűrés után lehet belépni, kísérő  csak indokolt esetben mehet be, például, ha valaki az ellátandó beteg gyermek szülője.

A kórház területére autóval nem lehet behajtani, a mozgásukban korlátozott betegek közlekedését a kórház betegszállító szolgálata és betegvezetői segíti, míg a járóbeteg-ellátás kórházi belépési pontjai változatlan rendben működnek. Amint arról a Népszava is beszámolt, a múlt pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban, az egri Markhot Ferenc Kórházban is, a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban, azt megelőző szerdán a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban rendeltek el visszavonásig érvényes látogatási tilalmat. Ezeket a szigorú korlátozó intézkedéseket, látogatási és kijárási tilalmakat  a koronavírus terjedése szempontjából ugyancsak kritikus idősotthonokban is bevezették, pénteken a fővárosi önkormányzat fenntartásában lévő három otthonban: az Alacska úti Idősek Otthonában, a Halom Utcai Idősek otthonában és a Szombathelyi Idősek otthonában, míg korábban, augusztus 19-től a Pesti Úti Idősek Otthonában. Szintén léptek a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ két, idősek tartós bentlakásos ellátását biztosító telephelyén, és jóval azelőtt, augusztus 14-én a debreceni Pallagi úti idősotthonban,

Személyesen csak idézésre menjünk az ügyészségre

Hétfőtől szünetel a személyes félfogadás az ország valamennyi ügyészségén

– tudatta hétfői közleményében a Legfőbb Ügyészség. Polt Péter legfőbb ügyész a járványügyi helyzet romlására figyelemmel rendelte el határozatlan időre a személyes félfogadás szünetelését. Az ügyészségek az ügyfélszolgálatot telefonon és elektronikus úton biztosítják. Ugyanakkor a rendelkezés nem érinti az idézéseket.

Ha személyes megjelenésre vonatkozik az idézés, a megjelenés továbbra is kötelező. Az épületekbe látogatóknak szintén kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk használata a közös használatú helyiségekben. Ugyanez vonatkozik mindenkire, ha egy ügyészségi helyiségben egyszerre többen tartózkodnak, valamint akkor is, ha egy ügyész bíróság vagy más hatóság előtt hivatalos, vagy akárcsak a hivatali autót használja.  Ügyelni kell továbbá a távolságtartásra és a kézfertőtlenítő rendszeres használatára, a kilincsek, és más, többek által rendszeresen érintett felületek gyakori fertőtlenítésére.

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!