Kásler Miklós EMMI miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában beszélt a tanévkezdésről: szerinte a minisztérium által javasolt járványügyi előírásokat nagyon komolyan kell venni, és lehetséges is teljesíteni őket. A pedagógus szakszervezetek véleménye ennek ellentmond. A Mérce cikke.

Kerülni kell a diákok nagy létszámú csoportosulását, meg kell tartani a másfél-kétméteres távolságot, szájmaszkot kell viselni és nagyon gyakran kezet kell mosni

– idézi Kásler vasárnap reggeli szavait az MTI. Korábban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) jelezte nyílt levélben, miért nem lehetséges az EMMI által javasolt eljárás betartása: a szakszervezet szerint többek közt elfogadhatatlan az, hogy a kormány csak ott ajánlja a maszkviselést, ahol nem lehet tartani a másfél méteres távolságot, ugyanis a legtöbb magyar osztályterem kicsi ehhez, és nincs lehetőség az efféle szabályok betartására.

Az EMMI erre a kifogásra annyit reagált, hogy valójában a tantermekben nem is kell tartani a másfél méteres távolságot, csak a közösségi terekben – ugyanis az egy osztályba járó gyermekek akkor is szoros kontaktusba kerülnek egymással, ha a padok között biztosított a nagyobb távolság. A közösségi terekben viszont a különböző osztályokba járó gyerekek is keveredhetnek egymással.

Kásler azt is bejelentette, hogy ha egy köznevelési intézményben megjelenik a fertőzés, akkor egy-egy osztály, kiterjedtebb esetszámok esetén pedig több osztály vagy az egész iskola átáll digitális oktatásra.

Szerinte azonban rendkívül csekély annak a valószínűsége, hogy egy-egy iskola minden osztályában egyszerre alakuljanak ki fertőzések.

A miniszter szerint a kormány a védekezéshez „minden szakmai és anyagi támogatást” megad. Ezzel szemben a PDSZ szerint a járványügyi intézkedési tervben a biztonságos munkafeltételekhez szükséges, munkáltatók számára előírt protokoll nyomát sem látni. Sem a védőfelszerelésekről, de még az olyan alapvető óvintézkedésekről sincs szó, mint a tesztelés, vagy az intézménybe belépők hőmérőzése.

A szakszervezet azt is állítja, hogy a legtöbb iskolában nem lesz fertőtlenítőszer szeptember elsején.

Ezt egy helyettes államtitkári levélre alapozva mondják, amiben Kisfaludy László arról tájékoztatta az intézményeket, hogy a „fertőtlenítőszereket a fenntartók fogják megyénként átvenni 2020. augusztus 29. és 2020. szeptember 4. között, és ők fognak gondoskodni az intézményeik közötti kiosztásról.” Tehát lehetnek olyan intézmények, ahol csak szeptember 4-én kapnak fertőtlenítőszert, ami az első iskolai hét utolsó napja. A PDSZ szerint

nyugodtan élhetünk a gyanúperrel, hogy az első fertőtlenítésre sok helyen legkorábban(!) csak a tanítás második hetétől kerülhet sor.

„A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy sok helyen azoknak a vállalkozásoknak is felmondtak, akik egyébként az intézmények takarításával foglalkoztak volna. Az amúgy is hiányos takarítói személyzet toborzásával senki sem foglalkozott, ahogy erre még a nyár folyamán többször is, több helyen rámutattunk” – áll a PDSZ közleményében.

Mindez úgy történik, hogy a mai nappal, augusztus 30-án csúcsot döntött az új fertőzöttek száma Magyarországon: egy nap alatt 292 igazoltan koronavírussal fertőzött új beteget regisztráltak. A legutóbbi csúcs április 10-én volt, akkor 210 új fertőzött volt.

A koronavirus.gov.hu oldalon az iskolakezdéssel kapcsolatban az a hivatalos ajánlás szerepel, hogy „kiemelten fontos a szülők és a pedagógusok felelőssége: tünetes, beteg gyermeket most nem szabad iskolába, óvodába engedni.” Az ezt követő mondatban pedig az áll, hogy „kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot”.

Forrás: Mérce