Korábban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt írta, nem jár majd automatikusan a pénz, és ezt az államtitkárság is megerősítette nekik – olvasható a HVG-ben.

 Nem kell pályázniuk a hátrányos helyzetű településeken dolgozó pedagógusoknak a bruttó 500 ezer forintos elismerésért – közölte a Klebelsberg Központ (KK), miután pénteken a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet azt írta: nem támogatásról van szó, a pénzt valójában egy pályázat keretében lehet elnyerni.

A KK szerint az érdekképviselettől származó információ hamis, az érintett intézményekben dolgozó kollégák – pedagógusok, a gyógypedagógusok és a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottak – automatikusan részesei a projektnek.

A részvétel önkéntes, ezért bárki jelezheti, ha nem kíván csatlakozni. Az sem igaz, hogy többet kell adminisztrálniuk a tanároknak, vagy éppen visszafizetési kötelezettség terhelné őket a már kifizetett díjak esetében – írták.

A közlemény szerint a Klebelsberg Központ a „Kedvezményezett településeken működő állami fenntartású köznevelési intézmények munkájának támogatása” című felhívás alapján valósítja meg a projektet. A felhívás célja az érintett településeken működő állami fenntartású köznevelési intézményekben dolgozó pedagógusok, valamint a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottak esetében az említett intézményekben tanuló diákokkal kapcsolatos pedagógusi feladatok támogatásával a tanulói lemorzsolódás visszaszorítása. A projekt elismeri, hogy a kollágák többlet időt és figyelmet fordítanak a tanulókra az esetleges lemaradások kompenzációjáért.

A projekt a 2019/2020 tanévben elrendelt tantermen kívüli, digitális munkarend során feldolgozott tananyagokhoz kapcsolódó felmérés, ismétlés és visszamérés keretében végzett többletfeladatokat díjazza.

Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere szerdán jelentette be, hogy négyszáz hátrányos helyzetű településen dolgozó 10 500 pedagógus és „az oktatást segítő kolléga” bruttó ötszázezer forintos egyszeri juttatásban részesül a hátrányos helyzetű diákok felzárkóztatásáért.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!