A koronavírus járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet időtartama alatt a munkáltatók széles körben éltek azzal a lehetőséggel, hogy munkatársaik otthonról, „home office” keretében lássák el feladataikat. A tapasztalatok szerint ez a munkavégzési forma amellett szolgálta a járvány elleni védekezést, hogy nem rontotta a vállalkozások teljesítményét. Ennek megfelelően jelenleg előkészítés alatt van a munka törvénykönyve módosítása is, amely rugalmasabbá tenné a távmunka szabályozását, megkönnyítve az otthonról történő munkavégzést – kezdi Orbán Viktor kormányfőnek címzett levelét a Magyar Szakszervezeti Szövetség, aztán rá is fordul a mondandójuk lényegére – olvasható a 24.hu-n.

„Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter a 2020. augusztus 26-án tartott nagyköveti értekezleten ezzel szögesen ellentétes véleményt fogalmazott meg, állásuk elveszítésével fenyegetve azokat a külügyminisztériumi dolgozókat, akik a „home office”-t választanák.”

Azt kérik Orbán Viktortól, hogy tegye egyértelművé, Szijjártó Péter szavai a kormány általános álláspontját tükrözik-e, illetve, hogy azok hogyan egyeztethetőek össze a kormány azon törekvéseivel, mint például a munka törvénykönyve módosítása, amelyek az otthoni munkavégzés elősegítésére irányulnak.

A fentiekhez kapcsolódó további kérdés, hogy a kormány tagjai, akik az utóbbi napokban házi karanténba kényszerültek, de nem betegek (azaz nem lehetnek táppénzen), fizetés nélküli szabadságon vannak-e vagy pedig szintén „home office” keretében látják el feladataikat. Ez utóbbira utal Varga Judit igazságügy miniszter asszony közösségi oldalán közzétett üzenete, miszerint házi karanténban (azaz tulajdonképpen „home office”-ban) folytatja munkáját. Kérem ezért Miniszterelnök Úr állásfoglalását abban a kérdésben is, hogy hogyan egyeztethető össze a kormány egyik tagjának nyilatkozata a kormány másik tagja által folytatott, a nyilatkozatban foglaltakkal ellentétes gyakorlattal.

Tegnap derült ki, hogy több kormánytag, illetve kormányoldali politikus, minisztériumi felsővezető házi karanténba került, mert ott voltak egy „kis kerti parti”-nak nevezett, valójában több mint 100 fő részvételével lebonyolított összejövetelen egy kúrián, ahol Hollik István, Fidesz kommunikációs vezetője is ott volt és beigazolódott, hogy koronavírusos. Ma újabb magas rangú politikusokról, kormánytisztviselőkről derült ki, hogy elkapták a vírust vagy házi karanténban vannak.

Forrás: 24.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!