Életeket veszélyeztetnek az egészségügy hiányosságai - erre a következtetésre jutott a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet friss, Magyarországról szóló jelentése.

A kormány által régóta elhanyagolt Magyar közegészségügyi rendszert felkészületlen állapotban érte a koronavírus-járvány kezelése

- olvasható a HRW szerdai közleményében – írja a Portfolio.

A Human Rights Watch a kórházakban igen rossz körülményeket talált: hiányzik a kézszappan és a kézfertőtlenítő, a helyiségek nincsenek megfelelően takarítva, az egészségügyi dolgozók és betegek megfelelő higiéniai ellátmánya és személyi védőfelszerelése hiányos, és nem áll rendelkezésre megfelelő számban egyágyas szoba a fertőzésgyanús vagy fertőzött betegek elkülönítésére. A kórokozók mikrobiológiai vizsgálatai nem kielégítőek, hosszú a várakozási idő az eredményre, és a kórházi fertőzésekkel és az azokból fakadó halálesetekkel kapcsolatos megbízható adatok és statisztikák hiányoznak.

Az embereknek nem lenne szabad attól tartaniuk, hogy kórházba kerülésük esetén még betegebbek lesznek

- mondtaTom Porteous, a Human Rights Watch programigazgató-helyetesse

Noha úgy tűnik, hogy Magyarországot nem sújtotta olyan erővel az új koronavírus, mint más európai országokat, a vírus nem tűnt el és a magyar hatóságoknak sürgős reformokat és beruházásokat kell végrehajtaniuk annak érdekében, hogy a betegeket és egészségügyi dolgozókat megvédjék a fertőzéstől vagy az esetleges halálesetektől.

2019 májusa és 2020 júliusa között a Human Rights Watch 24 olyan betegséget túlélővel és elhalálozott beteg rokonával készített interjút, aki vagy akinek a rokona az elmúlt években kórházi kezelés alatt fertőződött meg. A betegek közül hatan meghaltak. Történeteik fájdalmas tanúbizonyságot tesznek a közegészségügyi rendszer hiányosságairól, a koronavírus-járvány által láthatóvá vált és gyakran súlyosbított gyengeségeiről, valamint a kormány nem megfelelő intézkedéseiről. A 2018. évi hivatalos statisztikák szerint a kórházi fertőzések száma 15,151, melyből 541 halállal végződött.

A NEMZETKÖZI SZERVEZET SZERINT A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY TERJEDÉSÉHEZ A MAGYAR KÓRHÁZAK HIÁNYOSSÁGAI IS HOZZÁJÁRULHATTAK.

Ennek kapcsán emlékeztet arra, hogy július 12-ig bezárólag 1,062 beteg fertőződött meg kórházakban koronavírussal, akik közül 260 beteg meghalt. 

A Human Rights Watch által feltártak azt mutatják, hogy a magyar kormány nem tartja be a betegek és az egészségügyi dolgozók egészséghez való jogával kapcsolatos nemzetközi jog által előírt kötelezettségeit. Az egészséghez való jog kapcsán a kormányoknak biztosítaniuk kell a megfelelő higiéniai, egészséges munka- és környezeti feltételeket, valamint megfelelő intézkedéseket kell tenniük a betegségek megelőzése, kezelése és leküzdése érdekében.

A MAGYAR KÖZEGÉSZSÉGÜGYI RENDSZER ÉVTIZEDEK ÓTA DISZFUNKCIONÁLIS - ÁLLAPÍTJA MEG A JELENTÉS.

A WHO szerint a magyar egészségügyi rendszer “krónikusan alulfinanszírozott”, mivel 2017-ben a közfinanszírozott rész csupán a teljes kiadások kétharmadát érte el. A 2010 óta hatalmon lévő kormány számára a HRW értékelése szerint a közegészségügy nem prioritás.

Végül, a kormánynak rendszeresen és átlátható módon, régiókra, településekre, kórházakra, életkor és nem szerint lebontva nyilvánosságra kellene hoznia a kórházi fertőzésekre és halálesetekre, valamint a koronavírus-fertőzésekre és halálesetekre vonatkozó adatokat, továbbá meg kellene erősítenie az esetek nyilvántartásának és jelentésének felügyeleti rendszerét

- olvasható a jelentésben.

Azt is kiemelik, hogy "bár a koronavírussal összefüggő fertőzésekről és halálesetekről szóló hivatalos számok viszonylag alacsonyak, a hiányzó megbízható és időben szolgáltatott egészségügyi ellátásról szóló adatok, valamint a korlátozott számú szűrés együttesen arra engednek következtetni, hogy Magyarországon a koronavírus-fertőzések és halálesetek tényleges aránya sokkal magasabb lehet. Magyarországon a szűrés messze elmarad az EU átlagától, július 31-ei adatok szerint a szűrés aránya a harmadik legalacsonyabb az EU-ban". 

Forrás: Portfolio

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!