Augusztustól megkezdi működését a „Híd a munka világába” Munkaerő-szervező Országos Foglalkoztatási Szövetkezet, amely több ezer hátrányos helyzetű, elsősorban roma családnak nyújthat kiszámítható és folyamatos munkalehetőséget - tájékoztatta a projektiroda pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint lezárult a Híd a munka világába projekt, amely azért jött létre, hogy keretet nyújtson több ezer hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású ember
felzárkózására. A program legfőbb célja volt, hogy Magyarországon létrehozza a szociális gazdaság területén működő új szereplőt: a foglalkoztatási szövetkezetet. A szövetkezet a tagjai számára biztosítja a foglalkoztathatóság feltételeit, valamint vállalja a munkaerő-szervezéssel kapcsolatos feladatokat - írták.

    Az országos lefedettségű irodahálózat egységes munkaerő-piaci szolgáltatásokat kínál, megteremti a régiók közötti átjárhatóságot. A központi iroda Budapesten lesz, a regionális irodák Gödöllőn, Pécsen, Salgótarjánban és Zalaegerszegen nyílnak meg - tették hozzá.

    A szövetkezeti tagságra, a program által nyújtott képzésekre több mint tízezer ember jelentkezett. A tematikus oktatási fejlesztések eredményeként szociális gazdaságszervezési és általános képzések indultak „rendkívül alacsony lemorzsolódási aránnyal". Ezek során 2728 jelentkezőt már ki is képeztek a foglalkoztatási szövetkezettel kapcsolatos, továbbá szociális és munkaerő-piaci ismeretekre - olvasható a közleményben.

    A projektiroda a legfőbb eredményként azt emelte ki, hogy olyan kezdeményezés valósult meg, „amire még nem volt példa" Magyarországon, „a foglalkoztatási szövetkezet modelljében egyesül a társadalmi segítségnyújtás és az öngondoskodás lehetősége".