Rövidnadrágos, fehér pólós, szolgálati napot hirdet a SZAKSZ – Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet a Volán sofőreinek körében; a demonstráció célja, hogy a vállalat a melegben is elviselhetőbb ruhadarabokat biztosítson a munkavállalók számára, valamint módosítsák a formaruhaszabályzatban foglalt előírásokat. A demonstrációt jövőhét csütörtökön, azaz július 15-én tartják. A Mérce írása.

A szakszervezet többször is megkereste levélben a társaságot: a SZAKSZ hivatalos közleménye szerint a Volán még csak „vizsgálódik” az ügyben – miközben a munkavállalók szerint a nyári hőségben sokkal gyorsabb és rugalmasabb intézkedésre lenne szükség.

A nyári nagy melegben, főleg a klíma nélküli autóbuszokon a jelenleg biztosított formaruha magas műszáltartalma is viselhetetlenné teszi a ruhadarabokat

-írják.

Az érdekvédő szervezet úgy gondolja, csak akkor érhetnek el változást a formaruhajuttatásban és a viselés szabályaiban, ha azt érzékelik, hogy a SZAKSZ felhívását az autóbuszvezetők többsége támogatja és aktívan részt vesz az akcióban.

Dobi István, a SZAKSZ elnöke azt nyilatkozta a Mércének: arról, hogy hányan vennének részt, előzetes felmérést nem készítettek, de úgy sejti, a sofőrök nagy százaléka (mintegy fele) támogatja az akciót, viszont rengetegen félnek. Pedig a Kúria öt évvel ezelőtti, „fekete pólós” demonstációjuk miatt mondta ki, hogy „a munkáltatói utasítás az alapjogoknak, köztük a véleménynyilvánításhoz való jognak sem lehet gátja”, azaz senkit sem szankcionálhatnak azért, ha 15-én könnyített öltözetben jelenik meg. A sofőrök jelenlegi nyári öltözete hosszú nadrágból és rövidujjú, ám műszálas ingből, esetenként nyakkendőből áll, és a járványhelyzet miatt továbbra is kötelező maszkot hordaniuk.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!