A járvány alatt a korhatár miatt kiesett a házi gyermekorvosok négytizede a munkából, és ezért több körzet is ellátatlanul maradt. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete szerint azonnali átalakításra szorul a jelenlegi rendszer, különben pár éven belül az elöregedő orvosok miatt napi szinten ez lesz helyzet.

Jelenleg azért nincs baj, mert nyáron kevés a beteg és a kollégák jelentős része visszajött dolgozni, ugyanakkor a járvány megmutatta, hogy könnyen nagy baj lehet, a szolgáltatás sok helyen nem megoldott. Nagyon sok ugyanis az idős kolléga, és mivel ők és a krónikus betegek közvetlenül nem találkozhattak a betegekkel, a gyermekorvoslás területén az akut betegek ellátásában és az oltások beadásának idején a gyerekorvosok közel negyven százaléka hiányzott – mondta Póta György a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke az InfoRádióban.

Ez rámutatott, hogy ha a koronavírus járványos időszakban tér vissza, amikor a nem koronavírusos betegek száma sokszorosa a mostaninak, akkor a megmaradó gyerekorvosok nem fogják tudni ellátni a hozzájuk fordulókat – hangsúlyozta a szakember.

Az is gondot okoz, hogy a betöltetlen praxisok száma jelenleg 100 körül van.

Ezekben ugyan folyik ellátás - szomszéd praxisok helyettesítenek vagy vegyes praxissá alakítja őket az önkormányzat –, ám ez is csak egyre nagyobb problémát jelent, országos szinten, amit Póta György szerint csak görgetünk magunk előtt, addig, amíg nem lesz megfelelő gyermekorvos-utánpótlás.

Az egyesület szerint azonnal orvosolni kellene a rendszerszintű problémát, mivel öt-tíz éven belül megugrik a pályát – koruk miatt – otthagyó orvosok száma. Utánpótlás pedig nem nagyon van a finanszírozás rendbetétele, az egzisztenciális biztonság megteremtése és az ellátás szakmai reformja nélkül.

Póta György egy háttérbeszélgetésen beszámolt arról is, hogy már találkozott Pintér Sándor belügyminiszterrel, és ismertette vele az egyesület szakmapolitikai elképzeléseit.

Forrás: Infostart

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!