A szakszervezeti vezető szerint a probléma gyökerét kell megoldani az iskolákban, az iskolaőrség pedig nem ezt teszi. Szabó Zsuzsa úgy véli, nem csalogató a fiatalok számára ma a pedagógusi pálya.

Online tanévzáró sajtótájékoztatót tartott hétfőn a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), ahol szó volt többek közt az online oktatásra való átállásról, a pedagógusok béreiről és az iskolaőrségről is.

Szabó Zsuzsa, a szakszervezet vezetője elmondta, a pedagógusok kizsigereltek, óriási munkaterhek mellett rendkívül keveset keresnek, ami a presztízsük zuhanásához vezet, ezért lépni fognak, a sztrájkbizottság működését csak felfüggesztették, de amint a járványhelyzet engedi, a bizottság folytatja tevékenységét.

A digitális oktatás úgy valósult meg, hogy a pedagógus biztosította az internetet, a gépet és a saját telefonján tartotta a kapcsolatot a szülőkkel

mondta az ATV Start című műsorában Szabó Zsuzsa. A PSZ vezetője szerint az első 2-3 hét teljes káosz volt.

Bérkérdés

A bérekről elmondta, hogy egy pályakezdő tanár nettó 130 ezer forintot visz haza, ezt ki kell egészíteni ahhoz, hogy a garantált bérminimum szintjén elérjék. A középkorú pedagógusok nagyjából 240-250 ezer forintot keresnek. A nyugdíj előtt álló, mesterpedagógus végzettséggel rendelkező tanárok nagyjából 400 ezer forintot kapnak. Szabó hozzátette: nem csalogató a pálya, a felelősség pedig óriási.

A reális béremelés a Pedagógusok Szakszervezete szerint egy egyszeri, azonnali, 30 százalékos béremelés lenne.

Iskolaőrség

A Pedagógusok Szakszervezete az iskolaőrség felállításáról egy jogszabály-tervezetet kapott, ezt határozottan elutasították. Szerintük az iskolaőrség semmit nem fog megoldani, mert a probléma gyökerét kell orvosolni.

Az egész társadalom szociális problémája begyűrűzik az oktatási intézményekbe, és a pedagógusokra rátolja a kormány azzal, hogy nem ad segítséget ezeknek a megoldására, és kezeletlen élethelyzetekből keletkezik egy olyan állapot, amire a gyerek robban és agresszív lesz

– fogalmazott az elnök a műsorban. A szakszervezet szerint ezt a problémát pszichológusokkal és olyan szakemberekkel kell megoldani, akik szociális segítséget tudnak nyújtani. Hozzátette: vannak olyan iskolák, ahol szükséges lehet az iskolaőrség, viszont nem oldja meg a problémákat.

Forrás: ATV

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!