Jól vizsgázott a magyar köznevelés rendszere a rendkívüli időszakban – ezt írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma az ATV híradójának megkeresésére. A tárca szerint ez a tanároknak, a tanulóknak és a szülőknek egyaránt köszönhető. A Pedagógusok Szakszervezete úgy értékelte a tanévet, hogy továbbra is túl sok teher van a tanárokon, és alacsony a bérük. Folytatják a sztrájkról szóló egyeztetéseket, noha július elsejétől 10 százalékkal emelkedik a pedagógusok fizetése.

Véget értek a ballagások és a tanév, már csak a játéké a főszerep a pécsi általános iskolában. Országszerte pénteken ért véget tanítás, most ügyeletben vigyáznak a pedagógusok a gyerekekre ennél is rosszabb a pedagógusok és az oktatásban dolgozók bére. Ezekben az ügyekben lépnünk kell és lépni is fogunk. A sztrájkbizottságot, mint a munkáját, csak felfüggesztettük
- mondta Szabó Zsuzsa elnök.

A PSZ szerint az elmúlt három hónapban derült ki, hogy milyen sok munka van egy-egy tanóra összeállításánál. Szabó Zsuzsa úgy fogalmazott: a legnagyobb eredmény, hogy sikerült befejezni a tanévet, mert nem ment zökkenőmentesen a digitális oktatásra való átállás.

A Magyar Digitális Oktatásért Egyesület szerint az új oktatási formák a felzárkóztatásban is segíthetnek, és a legtöbb tantárgynál nagy segítséget jelenthetnek a későbbi tanterveknél is. Dőri Tibor vezető szakértő szerint azt lehet mondani, hogy ma már a digitális eszközök, a szimulációk, a modellezés, és azok a virtuális kísérletek, amik rendelkezésre állhatnak, rendkívüli módon tudják segíteni az önálló tanulást, a megértést, a gyakoroltatást.

A köznevelésért felelős államtitkár a hétvégén üzent a diákoknak, ő is a digitális oktatást emelte ki.

A módszer nagyot változott, belecsöppentettek a tanterven kívüli digitális munkarendbe: a kis elsősöktől az érettségizőkig új feladatokat kaptattok. Elsősorban tiétek az érdem, hogy ilyen körülmények között is alaposan felkészültettek

- mondta Maruzsa Zoltán.

A szaktárca azt írta megkeresésünkre: jól vizsgázott a magyar köznevelés rendszere, digitális munkarendre való átállásnak köszönhetően sikerült megszervezni az érettségiket és a eredményesen lezárták a tanévet. A tárca egyetért a PSZ-szel abban, hogy ezek az eredmények a pedagógusoknak, a tanulóknak és a szülőknek egyaránt köszönhetőek. A kormány minden pedagógus álláshelyét garantálta a járvány időszakában, a bérük 10%-kal emelkedik július 1-jétől.

Forrás: ATV

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!