Nem jutnak hozzá az egészségügyi dolgozók a szerintük őket megillető kártérítéshez, mert ennek igénylésére jelenleg nincs jogi út. A szakszervezet ezzel kapcsolatos kérdéseire nem válaszol az illetékes tárca. A jogász szerint a járványügyi hatóság perlésével lehetne érvényesíteni az érdekeiket, de az egészségügyi dolgozók remélik, hogy bírósági eljárás nélkül is megoldódhat az ügyük – olvasható az ATV oldalán.

 Akár több ezer egészségügyi dolgozót is érinthet az egyébként is alacsony fizetésükhöz képest arányaiban magas kártérítési összeg kiesése. 

Az egészségügyről szóló törvény ugyanis kimondja, hogy azok - az egyébként nem csak egészségügyi dolgozók - akik a munkahelyükön megfertőződnek és karanténba kerülnek, jogosultak kérvényezni az államot, hogy a kieső jövedelmüket megtérítsék. 

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke május végén az EMMI-nek és a helyettes államtitkárnak is elküldte  az ezzel kapcsolatos kérdéseit de választ nem kapott. 

Megkerestük a munkáltatót aki közölte, hogy ő szívesen megadja de neki erre nincs jogosultsága. Akkor már a munkáltatók is elmentek az ő fenntartójukhoz Az is lerázta őket, hogy ő nem az állam. Hová forduljunk? Ezt szerettük volna kideríteni mert nem található a jogszabályok között ami részletesen leírná, hogy ki képviseli ebben az esetben az államot? Ki fogja ezt a pénzt kifizetni?

- nyilatkozta Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke.

A kialakult helyzetet nehezíti, hogy a jellemzően több mellékállással rendelkező egészségügyi dolgozók a járvány miatt nem tudtak plusz munkát vállalni. Ráadásul sok helyen a beígért 100%-os táppénzt sem úgy és olyan ütemben kapják meg, ahogyan azt várták. 

A TASZ jogásza szerint a kártalanítás igénylésére jelenleg tulajdonképpen nincs jogi út.

Senki nem tudja, hogy azt ott kinek kellene elintézni. Tulajdonképpen a kártalanítást egy bírósági eljárásban kellene érvényesíteni, tehát be kellene perelni a járványügyi hatóságot. Nem írtak elő egy külön utat, hogy na ezt a kérdést a járványügyi hatóságnak vagy a kormányhivatalnak  vagy a  Hétszűnyű Kapanyányi Monyóknak kell-e elintéznie.

- nyilatkozta Zeller Judit jogász.

A Független Egészségügyi Szakszervezet által megfogalmazott kérdéseket mi is elküldtük az EMMI-nek. A minisztérium válaszában azt írta, "hogy a kérdéses törvény nem kifejezetten az egészségügyi dolgozók megbetegedésre vonatkozó szabályokat tartalmazza."

A szakszervezet elnöke reméli, hogy minél előbb tájékoztatni fogják őket a kártalanítással kapcsolatos eljárás pontos menetéről és nem lesz szükség bírósági eljárásra.

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!