Március 12-én lépett életbe a kormányrendelet, aminek értelmében az egészségügyi dolgozók, honvédok, honvédelmi alkalmazottak, a tényleges katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katonák, rendőrök, NAV-foglalkozottak és a kormánytisztviselők  „Magyarország területét csak az ágazat irányításáért felelős miniszter külön engedélyével hagyhatják el”. A Mérce írása.

Tehát jelenleg, az egészségügyi törvény definíciója alapján, mindenkinek engedélyt kell kérnie Kásler Miklóstól, aki egészségügyi végzettséggel külföldre akar menni, akkor is, ha a magánegészségügyben vagy külföldön dolgozik.

A járvány miatti korlátozások lassan feloldásra kerülnek, a kormány már bejelentette azt is, a veszélyhelyzet végével „az állami foglalkoztatottak, rendőrök, katonák külföldre utazási tilalma megszűnik”. Azonban az, hogy ez vonatkozik-e az egészségügyi végzettséggel rendelkezőkre, illetve orvosokra egyelőre nem tudni.

Mind a Magyar Orvosok Szakszervezete, mind pedig a Magyar Orvosi Kamara kereste korábban, május 18-án Kásler Miklóst, az EMMI vezetőjét a korlátozáskkal és azok megszűntetésével kapcsolatban, azonban választ a mai napig nem kaptak. Ezért most egy petícióval próbálják meg elérni a kormányt a jogsértő, aránytalan és szükségtelen rendelet megszüntetésének ügyében.

Ahogy fogalmaznak, az egészségügyi dolgozók komoly, áldozatos munkát végeznek folyamatosan, és helyt álltak a járvány során eddig is. Elkötelezett munkájukra továbbra is számíthat mind a lakosság, mind pedig a Kormány. De miközben a korlátozások fokozatosan feloldásra kerülnek, és a szomszédos országok sorra megnyitják határaikat, addig az egészségügyi dolgozók azonban továbbra is csak miniszteri engedéllyel utazhatnak külföldre.

„A személyek szabad mozgása és a szabad munkavállalás az Alaptörvényben és az Európai Unió szerződéseiben lefektetett olyan alapjog, amelyeknek a jelenlegi példátlan korlátozása kifejezetten káros, nagy stressz forrása. Az érintetteknek és családjaiknak sok esetben jelentős anyagi kárt, illetve hatalmas, pénzben nem kifejezhető veszteséget okoz.”

Ahogy írják, többen arról számoltak be, hogy a benyújtott kiutazási kérelmeikre sokszor későn, nehézkesen vagy egyáltalán nem kaptak választ, illetve többen elutasító választ kaptak annak ellenére, hogy alapos indokkal, pld. állandó munkahelyükre való eljutás céljából készültek külföldre.

Szerintük a jelenlegi engedélyeztetési gyakorlat átláthatatlan, esetleges és kiszámíthatatlan, hiányzik az objektív és megkülönböztetésmentes kritériumokon alapuló feltételrendszer megalkotása, és annak az érintettekkel való megismertetése, így ez ebben a jelenlegi formában jogbizonytalanságot eredményez ezzel tovább fokozza az egészségügyi dolgozók kiszolgáltatottságát.

Olyanokat is érint a korlátozás, akik Magyarországon nem is rendelkeznek működési engedéllyel, kamarai tagsággal, de végzettségük miatt a törvény szövege szerint ők is egészségügyi dolgozónak minősülnek. Ilyenek például azok az orvosok és ápolók, akik pályaelhagyóként már más jellegű munkát végeznek.

„Többen jelezték, hogy nem tudnak a határon túl élő családjuknak segítséget, támogatást nyújtani, születendő/megszületett unokájukhoz kiutazást tervezni, vagy temetésen, esküvőn részt venni – de egy baráti beszélgetésre, családi ünneplésre sem juthatnak el.”

petíciót két nap alatt, cikkünk megjelenéséig 4342-en írták alá.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!