A gyógyszerész- és az orvosi kamara is tiltakozott, miután kiderült, hogy sok egészségügyi dolgozónak nem jár az Orbán Viktor által beígért 500 ezer forint plusz juttatás – írja a HVG.

Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter bejelentette, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által korábban megígért, a Covid-19 járvány alatti helytállásért minden egészségügyi dolgozónak járó, egyszeri juttatásból mintegy 160 ezer egészségügyi dolgozó részesül. A miniszter felsorolásában a közforgalmú gyógyszertárak dolgozói nem szerepeltek – emlékeztet közleményében Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

Hankó szerint Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár szóban azt közölte velük, a minisztérium által készített előterjesztésben a lakossági gyógyszerellátást biztosító gyógyszerészek és (szak)asszisztensek még szerepeltek, azonban a végső döntés meghozatala során a juttatást kapók listájáról „lehúzásra kerültek”. Az indoklást az államtitkár asszony nem ismeri.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara nevében minden gyógyszerésznek és (szak)asszisztensnek ez úton is köszönöm a járvány alatti helytállását, amellyel – az egész egészségügyben szinte egyedülálló módon – valamennyi gyógyszertár folyamatosan, közvetlenül és teljes körűen elérhető volt a járvány ideje alatt is. A döntésért – a döntéshozók helyett – az elnézésüket kérem

– írja Hankó Zoltán.

A Magyar Orvosi Kamara egy Facebook-bejegyzésben fejezte ki elégedetlenségét. „A közfinanszírozott egészségügy, a magánegészségügy, a szociális szféra dolgozói, a gyógyszerészek és diplomás tagjaink mind részt vettek a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Mindenki a saját területén állt helyt. A korlátozások ideje alatt egyenlőek voltunk, mindenkire ugyanaz vonatkozott. Most, amikor a kiesett bevételek pótlásáról van szó, ismét nem tekintik egyenlőnek az egészségügyi dolgozókat” – írják. A Magyar Orvosi Kamara álláspontja, hogy „csak egy olyan egészségügy lehet hatékony, ahol a rendszer középpontjában a beteg áll, körülötte pedig egységben a segítő szakemberek. Ezért minden megosztó intézkedés káros lehet a betegek számára”.

Orbán Viktor még áprilisban ígérte meg először, hogy az egészségügyi dolgozók – mint utóbb kiderült: bruttó – 500 ezer forintot kapnak a járványhelyzet miatt, illetve mert a járvány miatt bevezetett intézkedések miatt sokan jelentős bevételi forrásoktól estek el. Május 25-én a parlamentben azt mondta, a juttatást július 1-ével fizetik ki.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!