Nem lesz kötelező részt venni abban a kutatásban, amelyben az egészségügyi dolgozókat újraoltják a BCG elleni vakcinával azt vizsgálva, mennyire ellenálló így a szervezetük a koronavírussal szemben, mondta el az ATV Híradójának Szlávik János. A szakember korábban az állami televízióban beszélt a Magyarországon is elindult kísérletről. A kutatás eredményei leghamarabb őszre várhatók.

Szlávik János szerint több országban is vizsgálják az összefüggést a védőoltás és a járvány enyhébb lefolyása között, Magyarországon a koronavírussal foglalkozó egészségügyi dolgozókat olthatják újra BCG-vakcinával, hogy kiderüljön: megvédi-e őket a koronavírus súlyos lefolyása ellen.

Magyarországon mostanáig 576 egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal, ami az összes fertőzött 14,8%-át jelenti. Az adatokat a Koronavírus Sajtóközpont küldte el az RTL-nek.

A Független Egészségügyi Szakszervezet alelnöke a BCG vakcinával kapcsolatban azt mondta: amíg nem mutatják ki, annak pozitív hatását a koronavírussal szemben, addig nem lehet kötelezővé tenni az egészségügyi dolgozók körében.

Eisenhauerné Fördős Andrea szerint egyébként is számos tényezőt meg kell vizsgálni, mielőtt megkezdenék a tömeges oltásokat, nem tudni ugyanis például, hogy felnőtt korban milyen hatásai lehetnek a vakcinának, és azt is tisztázni kell, hogy az egyéb betegségektől szenvedők esetében nem okoz-e nagyobb kárt az oltás, mint amekkora haszna lenne a vírussal szemben.

Szlávik János Híradónknak elmondta:

az egészségügyi dolgozók szabadon dönthetnek arról, hogy részt vesznek-e ebben a kísérletben, és újraoltatják magukat, vagy sem.

A Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa szerint a vizsgálat pontosan megfogalmazott bevonási és kizárási, illetve egyéb kritériumai biztosítják a résztvevőket arról, hogy semmilyen súlyos mellékhatástól nem kell tartaniuk.

A szakember azt is elárulta, hogy a kutatások még csak nemrég kaptak engedélyt, így az eredményekre őszig biztos, hogy várni kell.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!