Levélben kéri a belügyminisztert a Független Rendőr Szakszervezet, hogy  ismerjék el a rendőrök járvány idején fokozott kockázattal járó feladatvégzését. A másik rendőszakszervezet, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) szerint nem indokolt a kormány által a járvány idejére elrendelt túlszolgálat, amely meghaladhatja a heti 48 órát is. A Mérce cikke.

Mint az a Magyar Közlönyben megjelent, egy friss kormányrendelet szerint a mostani veszélyhelyzetben a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állománya a szolgálati jogviszonyt szabályozó törvénytől és a nemzetközi irányelvektől  eltérően is beosztható.

Ez azt jelenti, hogy a heti szolgálatteljesítési idő és a szolgálati érdekből elrendelhető túlszolgálat együttes időtartama meghaladhatja a heti 48 órát.

Munkanapokon a napi szolgálatteljesítési idő 12 óránál hosszabb is lehet, de a 24 órát nem haladhatja meg. Fokozottan veszélyes szolgálati beosztásban ez legfeljebb 9 óra lehet.

Sokkal inkább a munkaerőhiány, mint a vészhelyzet miatti fokozott készültség az oka a túlszolgálatok elrendelésének – ezt már dr. Szabó Zoltánné a BRDSZ alelnöke válaszolta a Mérce megkeresésére. Ugyanakkor azt is hozzátette: a mostani rendvédelmi intézkedések zöme inkább politikai fogás, mintsem tényleges szükségszerűség. Szerinte eltúlzott a rendőri jelenlét egyes megyékben – példaként Bács-Kiskunt említette.

A szakszervezeti vezető szerint a túlszolgálat kiterjesztésének további rossz eleme az is, hogy az intézkedés elvileg nemcsak a hivatásosokra, hanem a tavaly február 1-jével a korábbi rendvédelmi közalkalmazotti státuszból átminősített RIASZ-osokra (rendvédelmi igazgatási szolgálati viszony) is vonatkozik.

Szabó Zoltánné elmondta, most egyrészt veszélyességi pótlékot próbál kiharcolni a BRDSZ, másrészt pedig szeretnék, ha legalább részben visszavezetnék a szolgálati nyugdíj intézményét, bár tudják, hogy a létszámhiány miatt erre nincs sok esélyük.

A BRDSZ alelnökét a járványhelyzetben szolgálatot teljesítő rendőrök munkakörülményeiről is kérdeztük: mint elmondta, két-három hete folyamatosan jelzik a szakszervezetnek a rendőrök, hogy csak olyan maszok állnak rendelkezésükre, amelyket 2-3 óránként cserélni kellene, neki viszont 2-3 szolgálat erejéig lenne szükségük rá.

Hétfőn az Átlátszó írt arról,  hogy sok járőr semmilyen maszkot, vagy csak a vírusfertőzés ellen nem védő típust visel. Ennek kapcsán a portál kérdéseket küldött az Operatív Törzsnek, de hiába: nem válaszoltak írásban sem, és az online sajtótájékoztatókon sem hozták szóba az Átlátszó által felvetett témát. Az Operatív Törzzsel ellentétben az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) reagált megkeresésükre, akik azt válaszolták, hogy a rendőröknek FFP2-es maszkjaik vannak. Azt azonban nem közölték, hogy hány rendőr járőrözik a közterületeken, és ők hány maszkot kaptak eddig.

A másik rendőrszakszervezet, a Független Rendő Szakszervezet (FRSZ) a Belügymniniszterhez fordult, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt kockázatnak kitett rendőrök pénzbeli elismerést kapjanak. Ezért az FRSZ a belügyminiszternél kezdeményezte a veszélyességi pótlékra való jogosultság kiterjesztését, a tavaly év végi „jutalomhoz” hasonló külön juttatás kifizetését, valamint az ún. preferált települési pótlék tényleges bevezetését.

Mint arról korábban írtunk, az egyenruhások ugyan kaptak egy 10 százalékos kiegészítő juttatástmúlt év végén, ugyanakkor ez egyedi, és nem megfeleltethető az alapbér-emeléssel, amelyet a szakszervezet már rég követel az állománynak.

A Pintér Sándornak címzett levél ide kattintva olvasható el.

Forrás: Mérce

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!