A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanács összehívását kezdeményezte – írja a Népszava.

A felsőoktatási törvény legújabb, kedden benyújtott módosító javaslatai között olyanok is szerepelnek, amelyek a nem állami intézményeknél a fenntartó jogává teszik az adott intézmény Szervezeti és Működési Szabályzatának (SZMSZ) elfogadását. Egy ilyen szabályozás törvényerőre emelése utat nyit az intézményi autonómia teljes felszámolásához

– olvasható a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) közleményében.

Az érdekvédelmi szervezet szerint a javaslatok a szerzett munkavállalói jogok megőrzésére sem tartalmaznak garanciákat. Az FDSZ alelnöke, Toronyai Gábor lapunknak azt mondta: eddig az egyetem saját döntéshozó testületének, a szenátusnak kellett kidolgoznia és elfogadnia az SZMSZ-t, ami egy felsőoktatási intézmény legfontosabb alapdokumentuma, a szervezeti és működési rendet, a foglalkoztatási és a hallgatói követelményrendszert tartalmazza.

A fenntartó dolga „csak” az volt, hogy jóváhagyja, törvényességi felügyeletet gyakoroljon felette.

A törvény átírásával azonban Toronyai szerint a szenátus legfeljebb csak véleményezhet majd, ha egyáltalán kikérik a véleményét. Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára szerdán jelentette be: az Állatorvostudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a kecskeméti Neumann János Egyetem, a Soproni Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem alapítói és fenntartói joga idén július 1-től a közvetlen állami fenntartás helyett egy kifejezetten erre a célra alapított vagyonkezelő alapítványokhoz kerül. A modellváltás első példája a Budapesti Corvinus Egyetem volt.

Toronyai Gábor elmondta azt is, a Corvinust fenntartó alapítvány kuratóriuma már tavaly a szenátus bevonása nélkül módosította az egyetem SZMSZ-ét, szerinte jogszerűtlenül.

A kormány most ezt a helyzetet simítaná el egy törvénymódosítással. Ugyanakkor a szakszervezetek nem kaptak hivatalos tájékoztatást a tervezett intézkedésekről, nem kaptak megkeresést az átalakítások véleményezésére és nem kaptak egyeztetési lehetőséget az átalakítások hatásainak elemzésére. Az FDSZ ezért a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanács mihamarabbi összehívását kezdeményezte. 

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!