Nem csak a kórházvezetők kaptak hideget-meleget Varga Mihály pénzügyminisztertől, hanem a kórházi beszállítók is. Az Orvostechnikai Szövetség szerint az, amit a miniszter mondott, zsarolásnak tekinthető. A Portfolio cikke.

Üzent Varga Mihály

Az mfor-nak adott interjújában a pénzügyminiszter nem fogta vissza magát, amikor az egészségügy került elő. Ezek szerint:

  • Február 29-én fognak lezárulni a legnagyobb beszállítókkal folyó tárgyalások. Az összesített követelésük 49 milliárd forint.
  • Egységes ajánlatot kap minden cég. A tőkekövetelés 20 százalékának elengedését várják mindenkitől - erősítette meg, ugyanis azt mondta a konkrét pénzügyminisztériumi ajánlat kapcsán, hogy "nagyjából erről van szó".
  • Van, akivel sikerült már megállapodni, van, akikkel ez még folyamatban van.
  • A tárgyalások sikeressége pedig nyilván befolyásolja majd a kormányt, hogy a beszerzések központosítása során mely cégekkel tud majd hosszú távon együttműködni.
  • Viszont leegyszerűsítésnek nevezte azt a feltételezést, hogy ezek után vagy megállapodik a beszállító a kormánnyal a követelése elengedéséről, vagy elesnek a megbízástól.
  • Most egy kicsit többet szeretnénk kérni a beszállítóktól- vetette fel, hogy most a késedelmi kamaton felül további elengedést kért a kormány a cégektől.
  • "Az ÁSZ, illetve a KEHI által végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy sajnos nem minden az üzleti szabályok betartása szerint zajlik ezen a piacon."
  • "A vizsgálatok, illetve a hozzám eljutott NAV-jelentések alapján mondhatom, hogy igen, az esetek egy része ilyen típusú, költségvetési csalás. Ehhez alkalmazkodott egy vállalkozói kör."
  • Érthetetlen szerződések vannak.
  • Miért van az, hogy ugyanaz a cég az egyik kórháznak adott összegért szállítja azt, amit a másik kórháznak a kétszereséért? - tette fel a kérdést.
  • Lesz következménye a kórházi menedzsmentre nézve egy-egy ilyen ügynek.

Ez zsarolás

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a Portfolio-nak az interjú kapcsán úgy fogalmazott:

a miniszter kijelentése zsarolás.

Varga Mihály úgy fogalmazott, hogy a kormány több elengedést szeretne, mint eddig. A beszállítók azonban ennek az alapját továbbra sem látják. Ezek meglévő szerződések és már lezajlott közbeszerzések - emelte ki.

Arra a felvetésre, hogy a cégek alkalmazkodtak ehhez a működéshez, Rásky László úgy reagált, hogy erre lettek kényszerítve, ugyanis a kórházak nem kapták meg az elegendő finanszírozást, és így a beszállítóknak sem volt más választásuk.

A főtitkár szerint káros az, hogy Varga Mihály az egész beszállítói szektort megbélyegezte és korrupcióval vádolja a beszállító cégeket. Emlékeztetett arra, hogy tagvállalataik szigorú európai etikai kódex mentén működnek, szigorú önkorlátozások vannak érvényben.

Arra a kérdésünkre, hogy a kemény üzenetnek milyen célja lehet, Rásky László kifejtette: minden bizonnyal politikai, mert feltételezése szerint a jelenleg is zajló tárgyalássorozat nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. 

Azt pedig kifejezetten veszélyes kommunikációnak nevezte, hogy a miniszter belengette, hogy vannak ugyan közbeszerzési szabályok, de más szempontrendszer alkalmazására készül a kormány és ez alapján bírálnák el a beadott ajánlatokat a közbeszerzéseken. Ez nem jó irány - húzta alá.

Forrás: Portfolio

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!