Nehéz évek jönnek, a miniszterelnök nem ígért semmi konkrét intézkedést se a családoknak, se a nyugdíjasoknak, sőt gyakorlatilag senkinek se. Az új mottó: addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér. Klímavédelem terén se ígért sok újat, az egyik, hogy Magyarország zöld állampapírokat fog kibocsátani – írja a HVG.

 Megtartotta évértékelő, sőt évtizedértékelő beszédét Orbán Viktor miniszterelnök. A visszatekintésen túl benne volt a pakliban, hogy előre tekintve további gazdasági, pénzügyi, adózási lépéseket jelent be. Ilyesmit azonban nem tett a miniszterelnök, ha valamit bejelentett, akkor csak azt, hogy nem jelent be semmit.

Ismertette a “családvédelmi akcióterv” eredményeit, ugyanakkor csak annyit ígért: a kormány “lépésről lépésre” haladni fog a további intézkedésekkel. A háromgyerekes anyák jövedelemadó-mentességét Orbán már többször belengette - a kérdés, hogy lesz-e rá pénz.

A jelek szerint nem lesz, konkrét vállalás ugyanis nem hangzott el. Ahogy a gyed, a gyes, illetve a kismamák ingyenes nyelvvizsgájának támogatása ügyében sem. Orbán Viktor mindenesetre elszánt, még a pénzügyminisztert (vagyis Varga Mihályt) kell magával vinnie. Egyébként a miniszterelnök legutóbb is azt mondta, Varga Mihály látja úgy, hogy a háromgyerekes anyák szja-mentességére nincs fedezet a költségvetésben.

 Orbán meglehetősen sokat beszélt az ország előtt álló nehéz esztendőkről, a nyugat-európai országok gazdaságainak gyengélkedéséről, ami nyilván Magyarországot is érinteni fogja. Konkrétumokat mindenesetre ezzel kapcsolatban sem mondott, mindössze annyit, hogy

az elsődleges cég a munkahelyek megvédése lesz. Egyébiránt csak “addig nyújtózkodhatunk, ameddig a takarónk ér."

Nem kaptak jó hírt a nyugdíjasok sem, a jelek szerint nem lesz az inflációt meghaladó nyugdíjemelés, a miniszterelnök újra csak ennyit vállalt. Pedig erre szükség lenne, az elmúlt években az átlagkereset magasan az infláció fölött nőtt, vagyis a nyugdíjak alaposan leszakadtak.

A miniszterelnök gazdasági témákban általában véve olyan dolgokat jelentett be jórészt kissé homályosan, amik nem számítanak újdonságnak.

A klímaváltozás elleni küzdelem kapcsán hangzottak el újdonságok, de leginkább pontos céldátum nélkül. Az biztos, hogy a kormány elköteleződött a 2050-es klímasemlegesség mellett. A kormány július 1-ével kezdődően egy év alatt fel akarja számolni az illegális hulladéklerakókat. Az egyszer használatos műanyag csomagolásokat be fogják tiltani, de nem mondta, mikortól. Minden újszülött után tíz fát fognak ültetni (nem mondta, mikortól). A kormány “elvárja” a multiktól a környezetbarát működést és fejlesztéseket, ehhez a kis- és közepes vállalkozások 32 milliárd forint támogatást kapnak.

A miniszterelnök bejelentette, hogy Magyarország zöld államkötvényt fog kibocsátani, az ezekből származó bevételt a költségvetés csak környezetbarát beruházásokra fogja fordítani.

Részleteket Orbán nem mondott a konstrukcióról, mindenesetre a zöld (vagy akár az álzöld) kötvények nagyon népszerűek mostanában a világban, az elmúlt években több ország is bocsátott ki ilyen állampapírokat. Ráadásul (már csak a 2050-es cél kapcsán) Magyarországnak épp elég klímabarát kiadása lesz, szóval lesz honnan tartalmat tenni a papírok mögé.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!