Ön szerint a kemény munka meghozza a gyümölcsét? Egyre többen gondolják azt, hogy nem – írja az Index.

 Olyan látványosak lettek a gazdasági egyenlőtlenségek, hogy az már aláássa a társadalom alapintézményeibe és a kapitalizmusba vetett hitet – írja a Quartz az Edelman Trust Barometer 2020-as kiadása alapján. Ez azt jelenti, hogy hiába nő általánosságban a világ gazdasága, ez egyre kevesebbeket tölt el bizalommal.

A korábbi években a gazdasági növekedés és a piacgazdaságba vetett hit kéz a kézben járt, de újabban ez már nincs így. A jelentést készítő szervezet elnöke, Richard Edelman így fogalmaz:

Amikor 20 évvel ezelőtt megkezdtük a gazdaságba vetett hit felmérését, a gazdasági növekedés elősegítette a bizalom növekedését. Ez továbbra is megfigyelhető Ázsiában és a Közel-Keleten, de a fejlett piacokon már nem, ahol az országon belüli jövedelmi egyenlőtlenségek sokkal jelentősebbek lettek. Többen félnek a jövőtől, mint ahányan reményteliek, és az a korábbi feltételezés, hogy a kemény munka meghozza a gyümölcsét, egyre kevésbé igaz.

 A megkérdezettek 83 százaléka tart attól, hogy elveszíti a munkáját valamilyen okból, 53 százalékuk pedig attól is fél, hogy elveszíti a társadalmi megbecsülését. De azok is szűk többségben vannak (56 százalék), akik szerint a kapitalizmus a jelenlegi formájában többet árt, mint használ.

A felmérés eltérést mutat azok között, akik a munkaerőpiac tetején vannak, és azok között, akik nem. Miközben globális átlagban az embereknek mindössze az 51 százaléka bízott a társadalom alapintézményeiben, a diplomás aktív korúak között ez az arány 65 százalék volt.

A felmérés során 34 ezernél is több embert kérdeztek meg 28 különböző országban. Az adatfelvétel 2019. október 19 és november 18 között történt.

Forrás: Index

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!