Emelkedett idén a béren kívüli juttatások adómentesen adható kerete, de a Szép-kártyás szabályváltozás nem feltétlenül a munkavállalóknak kedvez – írja az infostart.hu.

Miután a szakszervezeteknek nem sikerült a 8 százalékosnál magasabb minimálbér emelést elérniük 2020-a, így a munkavállalók számára adható, és a valamilyen szinten a minimálbér mértékéhez kötött adómentességű béren kívüli juttatások kerete is kisebb mértékben nőtt.

Szintén elbukott - ezúttal a kormány ellenállásán - az a munkáltatók által szorgalmazott elképzelés, hogy a szociális hozzájárulási adó idén nyáron esedékes csökkentését januárra hozzák elő. Ez főleg azokat a dolgozókat érinti hátrányosan, akik esetében már 2019-ben sem emelték az a járulék csökkentéskor a cafeteria keretet év közben - írta az azenpenzem.hu. Az idén már mindenképpen béren kívül is hat ez a változás. (a cafeteria idei szabályait itt nézheti meg).

A béren kívüli juttatási rendszerben januártól ismét módosították a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) kibocsátásának és felhasználásának szabályait. A legjelentősebb változás, hogy miután tavaly megdrágították a szolgáltatók számára az elfogadást, most a munkavállalókon a sor:

a fel nem használt egyenleget 2020-tól nem csak százalékos, hanem fix díjjal is terhelhetik a bankok, amíg egyáltalán van pénz a számlán.

A társkártyák, elveszett kártyák pótlásának költségét is érvényesíthetik a dolgozó SZÉP-kártyás számláján.

A KSH által közzétett legutóbbi adatok szerint 2019 októberében az egy évvel korábbinál 64 százalékkal több pénzt költöttek a pihenőkártyáról.

A portál szerint rosszul jártak azok, akik a tavalyi komolyabb szabályozási átalakítást követően a céges juttatási palettáról levették a nyugdíjpénztári megtakarítást. A nyugdíjpénztárak – jelentette a Pénztárszövetség – 2019 első három negyedéve alatt átlagosan 7,6 százalékos hozamot értek el. A Napi.hu számítása szerint december 16-ig volt olyan portfólió, amelynek az árfolyama 20 százaléknál is többet emelkedett 2019-ben, olyan pedig nem nagyon lesz, amely negatív hozammal zárná az esztendőt.

A legnagyobb hozamot azok a portfóliók érték el, amelyek sok részvényt tartottak. Az óvatosabb, 25 százalékosnál kevesebb részvényt tartó alapok hozama általában alacsonyabb volt, de a klasszikus alapok nagyjából fele még így is magasabb hozamot ért el, mint amennyi a tavalyi infláció lehetett.

Forrás: infostart.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!