Korábban írtunk róla, hogy a nők hajlamosabbak alábecsülni teljesítményüket, ami akadályozhatja őket az előlépésben. Zoe Cullen és Ricardo Perez-Truglia máshonnan közelítette meg a kérdést. Az egyenlőtlen fizetések egyik mozgatórugója, hogy aránytalanul több férfit léptetnek elő. Cullenék tanulmánya arra világít rá, hogy ez amiatt lehet, mert a férfi főnökök sokkal gyorsabban léptetik elő a férfi beosztottjaikat, ami újabb férfi főnököket eredményez, és folytatja a véget nem érő sort. A g7.hu írása.

A szerzők egy nagy ázsiai bank beosztottjait vizsgálták, akikről 2015 és 2018 közötti adatokat kaptak meg. A cég hasonló volt az amerikai átlaghoz abból a szempontból, hogy a kezdő állásokban viszonylag sok nő dolgozott, de a menedzseri szinten már 14 százalékkal kevesebb, míg a felsővezetésnek már csak negyede volt nő, a vezérigazgató pedig férfi volt. A négy év adataiból látták, hogy kinek pontosan mettől meddig ki volt a főnöke és mikor nőtt a fizetése – utóbbiból következtettek arra, hogy mikor léptették elő.

Ezen kívül arra is kíváncsiak voltak a szerzők, hogy vajon mi az oka, hogy a férfiak elsősorban a férfiakat léptetik elő. Ehhez a teljesítményt is mérték azzal, hogy hány napot hiányoztak, mennyit dolgoztak egy nap, illetve az értékesítési osztályon dolgozóknál azzal, hogy mennyi terméket adtak el. Ezen túl egy kérdőívet is kitöltettek a dolgozókkal, hogy megtudják, milyen viszonyban vannak a főnökeikkel.

A férfi főnökök hatását úgy vizsgálták, hogy megnézték, hogy amikor női főnökről férfi főnökre váltanak a beosztottak, akkor mennyivel hamarabb lépnek előre, mint akkor, ha női főnökről másik női főnökre váltanának. Azért volt fontos, hogy a kontroll csoportban is legyen váltás, hogy ne a főnökcsere hatását mérjék, hanem kifejezetten a férfi főnök hatását.

Az eredmények szerint nagyjából 13 százalékkal nagyobb fizetésemelést kaptak a férfi főnökhöz került férfiak azoknál, mint akik újra női főnökhöz kerültek.

A nők esetében mindkét csoport eredménye azonos volt a női főnöknek dolgozó férfiakkal. A férfiakat hamarabb is léptették elő, ha férfi főnökhöz kerültek, ez a szerzők szerint a nők alacsonyabb bérezésének nagyjából harmadáért felelős, mivel őket sem a női, sem a férfi főnökök nem léptették hamar elő.

Megvizsgálták a fenti esetek tükörképét is, amikor férfi főnökről váltanak nőire, illetve a kontroll csoportban másik férfi vezetőre, de az eredmények ugyanazt mutatták:

a férfi főnökhöz kerülő férfiak hamarabb léptek elő, és ezzel több pénzt is kerestek, mint azok, akik női vezetőnél maradtak. Nőknél ugyanúgy nem volt hatása a főnök nemének az előlépésre és a fizetésre.

Felmerülhet bennünk, hogy vajon mi miatt léphetnek hamarabb elő a férfiak, ha férfi főnökhöz kerülnek. Akár az is lehet, hogy valóban jobban teljesítenek, mert könnyebben dolgoznak együtt a férfi főnökükkel. Ezt tudták mérni a már említett teljesítményadatokkal, de az eredmények alapján mind a nők, mind a férfiak teljesítménye teljesen független volt a főnökük nemétől.

A teljesítményen tehát nem múlik, de lehet, hogy férfi főnök alatt kisebb a valószínűsége, hogy a férfiak elhagyják a céget vagy osztályt váltanak, mint a nők. Erre is volt adata a szerzőknek, és ezt megvizsgálva ugyancsak nem találtak különbséget a nők és a férfiak között, akárki is volt a főnökük.

Végül a kérdőívek segítségével meg tudták vizsgálni, hogy ki milyen viszonyban van a főnökével: mennyit dolgoznak egymáshoz közel, mennyi szünetet töltenek együtt, mennyi személyes e-mailt váltanak, tehát összességében mennyire szoros a munkán kívül is a kapcsolat közöttük. Azt találták, hogy

azok a férfiak, akik férfi főnökhöz kerülnek, sokkal szorosabb személyes kapcsolatot alakítanak ki, mint a többiek.

Ez nem igaz sem a női főnökök alatt dolgozó férfiakra, sem a nőkre, függetlenül a főnöküktől. 

Az eredmények alapján tehát a férfiak azért tudnak könnyebben előrelépni férfi főnök alatt, mert munkán kívül könnyebben megtalálják a közös hangot. Ennek semmilyen hatása nincs a termelékenységükre, mégis előnyt szereznek a karrier szempontjából a nőkkel szemben. Mivel a vezetők túlnyomó része férfi, ezért ez magyarázhatja, hogy miért csökken olyan lassan a nők számaránybeli hátránya a vállalatok vezetői között. Emellett ez felelős a béregyenlőtlenségek harmadáért is. Ha odafigyelnek a vezetők, hogy valóban teljesítmény alapján léptessenek elő beosztottakat, az sokat lendíthet a nemi egyenlőtlenség csökkentésén.

Forrás: g7.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!