Horváth László, a Zala Volán Dolgozóinak Demokratikus Szakszervezetének elnöke a következőképpen fogalmazta meg véleményét a Gaskó István szakszervezeti vezetővel kapcsolatos fejleményekről:

Akiket hidegen hagy a lét-nemlét határmezsgyéjén táncoló szakszervezetek munkája, még ők is fújják a Gaskó-ügy fejleményeit.

A téma beleivódott a közbeszédbe, árnyékot vetve a szakszervezeti mozgalom egészére.

Kinek jó ez?- vetődik fel a kérdés. Mi ez?- puccs, bosszú vagy valami más, de akkor kik állnak mögötte? Csak azok, akik a nyilvánosság előtt is vádolnak, esetleg más terület szereplői is cselekvő részesei a játszmának? Sorjáznak a kérdések, mi pedig megpróbáljuk a mérleg serpenyőibe helyezni az érveket, ellenérveket. A vádakat, azok valóságtartalmát, valósághűségét nem kívánom értékelni, bírálni, ez a hatóságok tiszte. Azt azonban elképzelhetetlennek tartom, hogy ezekről nem volt tudomása senkinek sem. Különösképpen arról, hogy 100 millió Ft átkerült a VDSZSZ kasszájából a Ligáéba, erről és ennek a pénznek a sorsáról többeknek tudniuk kellett.

Üdvös lenne, ha a szakszervezetek azzal foglalkoznának, amiért vannak. Az sem ártana, ha az „operett-eseményeket" a kirakat érdekvédelmi munkát felváltanák a lényegre fókuszáló,  valódi érdekérvényesítő törekvések.

Erőinket ne az eméssze fel, hogy a látszat tevékenység holdudvarával takarjuk el a tartalmi munka pőreségét.  Az vitathatatlan, hogy reális és tapintható igény szüli a kirándulások, a különböző bulik, összejövetelek megszervezését, de ne ezek álljanak munkánk középpontjában. Tárgyalásokon érződjék a felkészültségünk és, ha megmerevednek az álláspontok, ne a fehér zászló belengetése legyen a megoldásunk. Próbáljunk meg újabb és újabb érvanyaggal újabb frontvonalakat nyitni, vagy a tárgyalási technikánkban új elemeket sorompóba állítani. Hogy nem könnyű, persze, hogy nem. Sztrájkolni értelmetlen, demonstrációt szervezni nagyon nagy falat, ezért kell a kreativitás.

A szakszervezeti munkában is egyre nagyobb szerepet kap az ötletgazdagság, a figyelemfelhívás eszköztárának használata, újabb elemekkel való megújítása, gyarapítása.

A munkáltatóval való viszonyunk alapvetően a tárgyaláson nyugszik, ám ebből a kapcsolatrendszerből nem lehet kiiktatni a sajtónyilvánosságot. Amikor is reflektorfénybe szeretnénk állítani szakszervezeti állásfoglalásokat, különböző folyamatokat. A média a szakszervezeti munka szerves velejárója lett.

Visszatérve a Gaskó – ügyhöz : Gaskó Istvánnak egész biztos megvan a maga sara, ám az egész eljárás kiválóan alkalmas az egész szakszervezeti mozgalom lejáratására, egy országos ismertségű érdekvédő arcvesztésére. Belső torzsalkodást, az egység, az együttműködési hajlandóság hiányát látja a kívülálló. Általános látleletként is lehet érzékelni ezeket az eseményeket.

Ne csodálkozzunk, ha ebben, az eltérő politikai beállítottságból és más-más szakszervezeti hitvallásból származó erővonalak szabdalta mozgástérben nem sok babér terem az érdekvédelmi munkában.

A 2*2 józansága hull rám…- írja József Attila. Ideje lenne, ha ez a józanság ránk szakszervezetisekre is hullana végre

Zalaegerszeg, 2015.11.11.

Horváth László

elnök

Zala Volán Dolgozóinak

Demokratikus Szakszervezete