Az új Nemzeti alaptanterv bevezetésének leállítása borította ki a bilit a szakszervezetnél – írja a Népszava.

Kásler Miklósról újabb rendkívül fontos fronton derült ki, hogy

alkalmatlan a posztjára: ugyanis mégsem vezetnek be jövőre új Nemzeti alaptantervet (Nat) – derült ki a tegnapi Kormányinfón. Gulyás Gergely azt mondta, az oktatási rendszerben nem történt annyi változás, ami ezt indokolná, ezért legfeljebb csak a jelenlegi, 2012-ben bevezetett Natot módosítják majd.

Az új alaptanterven 2017-ben kezdett dolgozni egy szakértői csapat, a projektet 2,4 milliárd forintos uniós forrásból finanszírozták, amit a döntéssel konkrétan kidobtak az ablakon.

Ma reagált a hírre a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), mint az MTI írja, elfogadhatatlannak tartják, hogy mégsem lesz új Nemzeti alaptanterv. A PDSZ országos választmánya nevében Szűcs Tamás elnök pénteken az MTI-vel azt közölte: megdöbbenve értesültek a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely bejelentéséről. Kiemelték, hogy a jelenlegi, 2012 óta hatályos, korszerűtlen alaptanterv mielőbbi kivezetéséről szakmai konszenzus volt és van, a viták inkább a változtatás mértékéről szóltak. "Ilyen körülmények között valószínűsítjük, hogy a készülő, sőt talán már elkészült kerettantervek ismételten a hatályos és már születésekor is túlhaladott dokumentumhoz fognak igazodni, ami további évekre fogja jegelni a közoktatás tartalmi, szakmai megújhodásá" - fogalmaztak a közleményben. A döntés bejelentésének módja ellen is tiltakoznak, azt írták: "döbbenetesnek tartjuk, hogy egy ilyen horderejű kérdésről a sajtón keresztül, különösebb indoklás nélkül értesüljön a szakma". 

Mindezek alapján a PDSZ lemondásra szólítja fel az emberi erőforrások miniszterét, államtitkárát és a közoktatásért felelős államtitkárt, továbbá önálló oktatási minisztérium visszaállítását sürgetik.

A szakszervezet szerint ugyanis a jelenlegi struktúra alkalmatlan az oktatás irányítására, "az oktatásirányítást a káosz jellemzi". A Nemzeti alaptanterv ügye mellett problémaként említették egyebek mellett a kifizetetlen tanári túlórákat, a pedagógushiányból eredő túlmunkát, az oktatási szektor béreinek kezelését és a szakképzési átalakítást. 

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!