Nem vezetnek be új Nemzeti Alaptantervet – jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszer. Szűcs Tamást, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnökét kérdezték a Klubrádió műsorában, aki szerint így a rendszerváltás óta legrosszabb NAT marad érvényben.

Továbbra is tiltakozik a PDSZ a szakképzés erőltetett átalakítása, az ott dolgozók közalkalmazotti státuszának elvétele ellen. Szűcs Tamás azt mondta: belementek abba a "játékba", hogy mivel egyeztetést kértek, a kormány adott nekik egy kevés időt, és el is küldtek csaknem ötven észrevételt. De mivel alig volt idejük tanulmányozni a jogszabályt, azóta is újabb hibákat vesznek észre.

Hiába dolgoztak rajta sokat, nem lesz új Nemzeti Alaptanterv

– jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Szűcs Tamás szerint a lehető legrosszabb hír, hogy a rendszerváltás óta legrosszabb, legkorszerűtlenebb, jelenlegi NAT marad érvényben. A Csépe Valéria pszichológus munkájával fémjelzett tervezet sokkal jobb lett volna. Azt azonban át kellett dolgozni, "nemzetiesíteni"; Szűcs Tamás szerint most viszont nemcsak ideológiai (itt a szélsőjobboldali Takaró Mihály szerepére utalt műsorvezetőnk), hanem didaktikai problémák is vannak.

A kerettanterveket, úgy tudja, elkészítették, ezen a területen a jelenleginél is rosszabbakra számítanak. Nemhogy előre-, hanem visszalépésről tud beszámolni az első hírek alapján,

de neki sincs több információja, mint amit bejelentettek. Ezzel, ahogy a hvg írja, 2,4 milliárd forintot költöttek (uniós forrásból) a semmire, hiszen ennyibe került a NAT kidolgozása.

Szóba került az is, hogy a Klebelsberg Központ alá tartozó intézmények többségében semmilyen karácsonyi juttatást nem kapnak a pedagógusok, vagy ha mégis, akkor csak jelképes összegeket. Szűcs Tamás azt mondta: jöttek hírek arról, hogy 2-3-4 ezer forintokat adnának; szerinte ezt inkább ne is adják. Gyűjtsék össze a pénzt valamelyik iskolának labdákra a tornaterembe, mert ez nagyjából arra lenne elegendő, de ne alázzák meg a pedagógusokat. Egyébként ez is rávilágít arra, hogy milyen rosszul gazdálkodnak ezek az állami fenntartású intézmények – tette hozzá.

Forrás: Klubrádió

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!