Nyílt levélben fordultak a közép-pesti tankerületi központ igazgatójához a szülők a tanárhiány, a sérült gyerekek megfelelő ellátásának hiánya, a gyakori intézményvezető-váltások és a kinevezések körüli visszásságok, illetve az iskolai épületek rossz állaga miatt. Szerintük a tankerület eddig munkájának egy része csak látszatintézkedésekből állt. A zuglói problémák máshol is jelen vannak – olvasható az eduline.hu oldalán.

A nyílt levél szerint a zuglói iskolákban a legsúlyosabb gond a tanárhiány.

A pedagógusok átlag életkora itt is magas, utánpótlás nincs, vagy alig van. Ennek legfőbb oka a pedagógusok szégyenletesen alacsony anyagi megbecsültsége: egy kezdő tanító bére nettó 130-150 ezer forint, létminimum körüli megélhetésre elég, a társadalmi minimumtól erősen elmarad. Kétségbeesett pótmegoldásokat tapasztalunk az iskolákban (nyugdíjasok visszahívása, alsós tanítók tanítanak felsőben stb.) vagy egyszerűen csak nincs szaktanár. A felesleges és túlzott adminisztrációs terhek, ingyenmunka súlyosbítja a helyzetet

- írja a Zuglói Szülők Közössége a Facebook-oldalukon közzétett levélben, amelyet a közép-pesti tankerületi központ igazgatójának címeztek.

Nem csak Zuglóban kényszerülnek "kreatív" megoldásokra a tanárok és az iskolák a pedagógushiány miatt. 

Ahogy megírtuk, több iskolában a saját területüktől távol álló tárgyakat is oktatnak a tanárok, az intézmények sokszor pedig már a pedagógus végzettséget sem várják el a jelentkezőktől. A természettudományos tárgyak és az idegen nyelvek terén a legnagyobb a baj. A túlórák egy részéért a tanárok csak trükközéssel kaphatnak pénzt.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) friss felmérése szerint egyébként a tanárok átlagos heti munkaideje 56 óra.

Nem gyermekmegőrző, nem statisztikagyártó, nem adminisztrátor akarok lenni, hanem pedagógus

- írta nemrég egy magyartanár, akinek az iskolájából hetek óta hat tanár hiányzik.

A zuglói szülők levele szerint a speciálisan sérült (hallás, látás, mozgáskorlátozott) gyereekek számára működtetett iskolákban dolgozó gyógypedagógusok, asszisztensek, logopédusok esetében sincs utánpótlás, sok esetben pedig alig van vagy egyáltalán nincs ellátás, ami az érintett gyerekeknek helyrehozhatatlan károkat okoz.

Igazgatókból is hiány van, és a meglévők sem húzzák sokáig

Az intézményvezetői kinevezésekkel kapcsolatban a zuglói szülők azt írják: évek óta probléma, hogy a zuglói iskolák egy részében csak rövid időre kapott megbízással dolgozik a megbízott intézményvezető, az egymás után, félévente kiírt pályázatok eredménytelenek, a bizonytalanság következtében a pedagógusok és a szülők pedig elvesztik bizalmukat az intézmény iránt. A levél szerint jelenleg három zuglói iskolában nincs igazgató.

Érthetetlen, hogy a hosszú évek óta egy intézményben dolgozó pedagógus miért nem megfelelő a vezetői posztra, különösen, ha a tantestület és a szülők egyhangúan támogatják. A külső, máshol nem vagy nem megfelelően bizonyított jelölt nem érdekelt a számára ismeretlen intézményben maradandót alkotni, a tantestület támogatása nélkül maximum egy ciklust ér meg. Van, ahol négy év alatt a nyolcadik pályázatot írták ki igazgatói posztra és most szakmai szempontok helyett egy Újpesten már elhasznált KLIK-akalmazott igazgatót akarnak Zuglóba hozni. Van, ahol a korábban felülről betett, szakmailag alkalmatlan igazgató miatt több tanár elment és nemrég az igazgató is idő előtt elhagyta az iskolát

- írják a szülők.

A levél szerint számos épületben beázási, omlási gondok vannak, a tantermek, padok, mosdók felújításra szorulnak, az eddig történt felújítások, beruházások nem elegendőek, és a takarítással is gond van. Ez sem egyedi probléma: egy kecskeméti és egy gyömrői általános iskolában is évek óta a szülők oldják meg az épület rossz állapotából fakadó problémákat, például a vakolathullást, a wc-dugulást, a fűtés hiányát.

A zuglói szülők azt kérdezik a tankerületi igazgatótól, hogyan milyen javaslatokkal éltek a Klebelsberg Központ vagy az illetékes minisztérium felé, illetve milyen stratégiákat dolgoztak ki a problémák enyhítésére.

Az Önök eddigi tankerületi munkája részben tud eredményeket felmutatni, leginkább néhány felújítással, részben viszont csak látszatintézkedéseket tartalmaz

- írják, majd azt kérik, a tankerület tegyen megfelelő javaslatokat legfőképpen a pedagógusok bérezésének, munkaóráik elszámolásának rendbetételére az összes iskolatípusban és minden tanár számára. "Szeretnénk, ha gyermekeink megfelelő szakemberektől és megfelelő körülmények között tudnának tanulni" - olvasható a levélben.

Forrás: eduline.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!