Hétezerrel nőtt a 15-24 éves fiatal munkanélküliek száma az augusztus-októberi időszakban. Ti is munkát kerestek, vagy pályakezdők vagytok? Az eduline.hu összeszedett néhány tippet, hogy könnyebb legyen az indulás.

Az augusztus-októberi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 164 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,5 százalék volt

- jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A 15-24 éves fiatal munkanélküliek száma 7 ezerrel, 43 ezerre, munkanélküliségi rátájuk 2,5 százalékponttal 13,0 százalékra nőtt a múlt év azonos időszakához mérve. A munkanélküliek több mint negyede ebből a korcsoportból került ki.

A legjobb munkavállalási korúak (25-54 évesek) munkanélküliségi rátája 0,3 százalékponttal 3,0 százalékra, az 55-74 éveseké 0,7 százalékponttal 1,8 százalékra csökkent.

Kiknek a legkönnyebb munkát találni?

A 2016-ban végzettek közül az osztatlan tanárképzésben diplomát szerzők tudtak a leggyorsabban elhelyezkedni a munkaerőpiacon a diplomás pályakövetési rendszer adatai szerint. Mesterszakos oklevéllel szinte az összes képzési területen jobb eséllyel indulnak a pályakezdők, már ami az álláskeresésre fordított időt illeti. Itt vannak a részletek.

Egyetem után, pályaválasztás előtt?

A munkáltatók sokszor kísérőlevelet vagy más néven motivációs levelet is kérnek az önéletrajz mellé, így pályakezdőként biztos, hogy fogtok találkozni ezzel a műfajjal. De milyen szabályokra kell odafigyelnetek? Mitől lesz jó egy motivációs levél, és hogyan tűnhettek ki a tömegből? Most összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot.

Pályaválasztás előtt álltok? Ajánlunk néhány ingyenes kérdőívet, tesztet, amellyel könnyebb lehet a döntés. Ezekkel kideríthetitek, milyen képzés vagy éppen szakma való nektek, de önismereti témában is előrébb juthattok.

Forrás: eduline.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!