Idén is 20 százalékos a fluktuáció a Magyar Postánál, ami azt jelenti, hogy mintegy 6000 ember cserélődik ki az állami társaságnál. A szakszervezet szerint a munkateher csökkentésével lehetne megtartani a dolgozókat – írja a napi.hu.

Idén az év első 9 hónapjában 20 százalékot meghaladó volt a fluktuáció a Magyar Posta dolgozói körében - mondta Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke a HR Portálnak.

A szakszervezet által a szaklap rendelkezésére bocsátott adatok szerint a posta dolgozói létszáma az I-IX. havi adatok alapján 28 458 statisztikai fő volt, amiből vélhető, hogy ilyen fluktuáció esetén várhatóan több, mint 6000 ember mozog a Magyar Posta rendszerében ebben az évben.

Sem javulás, sem romlás nem tapasztalható a mutató tekintetében a tavalyi évhez képest

- tette hozzá a Magyar Postánál egyedüli, reprezentatív szakszervezetének vezetője. A Postás Szakszervezet tapasztalatai szerint a munkáltató a munkaerő toborzás számos elemével próbálkozik csökkenteni a dolgozók elvándorlását, látnak kezdeményezéseket a megtartás érdekében is, de szerintük ebben még van hova fejlődni.

Meglátásunk szerint a lojális, szakmai tapasztalattal bíró munkatársak elismerésével és a munkateher csökkentésével kellene még ösztönözni a megtartást

- mondta Tóth Zsuzsanna.

A posta kiemelt logisztikai csomagkézbesítőket és kiemelt gépjárműkezelőket keres 370 ezer, illetve 450 ezer forint bruttó bérért plusz juttatásokkal.

"Ez a két fizetés magasnak minősíthető a társaságnál hasonló pozíciókat tekintve, így bérfeszültséget jelent, de persze két jól fizető állás önmagában nem érinti a teljes, mintegy 800 munkakörben dolgozó 28 ezres postás munkaerőt, viszont rámutat egy lényeges problémára. Arra, hogy jelenleg csupán 305 400 forint a postai dolgozók bruttó átlagbére havonta, ha az egyéb juttatásokat nem számoljuk" - mondta a Postás Szakszervezet elnöke.

Forrás: napi.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!