Novemberben egy tucat újabb háziorvosi praxis és egy fogorvosi praxis üresedett meg Magyarországon. A háziorvosokból négy budapesti, a III., a VIII., a X. és a XIX. kerületben található, egy-egy üresedés Ózdon, Dunaújvárosban, Győrságon, Hevesen, Újszászon, Dunaföldváron és Rédicsen következett be. A fogorvosi praxis a Zala megyei Gelsén szűnt meg – írja a Világgazdaság.

 Országszerte 468 háziorvosi és 261 fogorvosi rendelőben nincs orvos a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint.

A 729 megüresedett praxis környékén lakók persze nem maradnak ellátás nélkül – válaszolta egy írásban feltett kérdésre Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára –, ellátásukat helyettesítéssel oldják meg.

Az üres praxisok száma ismét nő az év közbeni stagnálás után: az év elején 670 praxisból hiányzott az alapellátó orvos, szeptemberben 635-ből, ennél novemberben 94-gyel többől a NEAK táblázata szerint.

Az Emmi államtitkára hangsúlyozta: mindent megtesznek azért, hogy vonzóbbá tegyék az alapellátó orvosok számára a munkát.

2014 és 2019 szeptembere között például a letelepedési pályázat keretében 192 háziorvos nyert támogatást 3,1 milliárd forint értékben, és 84 alapellátásban dolgozó fogorvos 2 milliárd forinthoz jutott.

Praxisjogvásárlási pályázattal 258 orvos cserélt praxisjogot összesen 1,3 milliárd forint támogatással 2015–2019 szeptembere között.

Forrás: Világgazdaság

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!