Még több mint egy hónap hátra van karácsonyig, de már ma is zsúfolásig megteltek a bevásárlóközpontok. A legtöbb üzletben elkezdődtek az akciók, de a Black Friday nevű - immár hetekig tartó - kampány miatt is sokan vásárolnak. A kereskedelemben továbbra is nagy a munkaerőhiány, ami leginkább az élelmiszerüzleteket érinti.

 Szinte mozdulni sem lehetett a budapesti bevásárlóközpontban. Nemcsak a dekoráció, a játékbolt kalendáriuma is azt hirdeti, hogy közeleg a karácsony.

 A fekete péntek elnevezésű kampánnyal kezdetét veszi az év végi vásárlási láz. Míg korábban az Amerikából indult Black Friday csupán egy nap volt, most már több hétig is eltartanak az akciók. A legtöbben elektronikai holmit vesznek ilyenkor, de sokan ilyenkor szerzik be például az illatszereket is. A tapasztalatok szerint egyre inkább a nők veszik igénybe ezeket az akciókat.

Tulajdonképpen már nem csak egy napról szól ez az egész, vagy egy hétvégéről, hanem már egész hónapban, vagy egész évben tartanak Black Friday-t. Ez azért van, mert az áruházláncok ki akarják akciózni a terméküket a felhasználóknak, hogy minél nagyobb közösséget érjenek el

– mondta Híradónknak Nitsch-Petioky Balázs, a blackfriday.hu business development managere.

A legtöbb kirakatban nemcsak reklámokat látni, hanem álláshirdetést is. Az üzletekben, elsősorban a nagyobb áruházláncokban egyre komolyabb gondot okoz a munkaerőhiány.

A szektor már három éve komoly munkaerőhiánnyal küzd, de a cégek igyekeznek felkészülni az év végi rohamra, és egy ideje már toboroznak szezonális munkásokat.

A kereskedelemben, a boltokban, ilyenkor egyrészt megpróbálnak, felvenni olyan alkalmi munkaerőt, akik pótolják a hiányt. Például nyugdíjasokat, esetleg diákokat, vagy mukaerőkölcsönzőktől. De jó néhány helyen az irodai dolgozók egy része is a boltokban dolgozik ilyenkor

– fejtette ki Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Míg tavaly 1130 milliárd forintot költöttek a magyarok decemberben, ez az összeg idén még nagyobb lehet, akár már 1200 milliárd forint is.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!