Jelentős pénzügyi megtakarítást ígérnek a robotok azzal, hogy átveszik a moppal rohangáló személyzet és sofőr által vezetett takarítógépek szerepét a járdák, utak és nagy területű épületek takarításában – írja az Index.

A hazai B+N Referencia Zrt. nemrég mutatta be a ROBIN nevű takarítórobotot, amely egy műszak alatt 1500 négyzetméternyi területet tud önállóan bejárni és feltakarítani. A személyzet munkájának körülbelül a 20-30 százalékát tudja magára vállalni, így több idő marad azokra a feladatokra, amiket ma még valóban csak emberek tudnak elvégezni.

A hazai fejlesztésű robotot többek közt a Honvédkórház, a Groupama Aréna és a Budapest Airport területén használják, de bőven van még rájuk bízható munka, a B+N ugyanis naponta 5 millió négyzetméternyi felület takarítását végzi el.

Friss hír, hogy a berlini  Enway 6 millió euró tőkebefektetést kapott további fejlesztésekre. Ők eleinte raktárak és ipartelepek üzemeltetőit tervezik megcélozni az ajánlataikkal, de lennének még ötleteink, hogy hol lennének hasznosak a könnyen mozgó járművek. 

Azt mondják a három- és négykerekű robotokról, hogy a köveket, az italos üvegeket és a finom porszemcséket is könnyedén fel tudják takarítani, szóval bizonyára ügyesen mozognának a közterületen megrendezett fesztiválokon.

Forrás: Index

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!