Jelenleg több mint 33 ezer külföldi tanul a hazai felsőoktatásban – ezen belül a négy orvosi egyetemen bő tízezer –, míg 2015-ben mintegy 23 ezren voltak, ami az akkori összes nappali tagozatos hallgató 12 százalékát jelentette. A külföldi állampolgárságú hallgatók száma és aránya folyamatosan nő, az utóbbi mutató tavaly 16,5 százalék volt az Oktatási Hivatal adatai szerint – írja a Világgazdaság.

 Ehhez hasonló, 15 százalékos arányról és a külföldiek növekvő számáról számolt be a Világgazdaságnak a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) is. Tizenhárom alapképzéséből hat, a huszonkét mesterszakából tizenkettő érhető el angolul.

A Corvinus 2030-ra meg szeretné háromszorozni az idegen nyelvű képzésben részt vevő hallgatók arányát, akik részben külföldiek, részben magyarok.

 Nagyon sok külföldi tanul az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) is, főként az anglisztika, a programtervező informatikus, a pszichológia, a nemzetközi tanulmányok és az alkalmazott közgazdaságtan szakra iratkoznak be az ELTE-től kapott válasz szerint. A tavalyi 11 százalékról körülbelül ötszáz fővel mintegy 13 százalékra emelkedett a külföldi hallgatók aránya. A hallgatók toborzásakor az egyetem elsősorban a Magyarországtól keletre fekvő területekre fókuszál, beleértve Kelet-Ázsiát és a Közel-Keletet is. Egyebek mellett Oroszországból, Indiából, Kínából, Belső-Ázsiából és Törökországból igyekeznek hallgatókat idecsábítani.

Forrás: Világgazdaság

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!