Akár 5 százalékkal is nőhet a digitális gazdaság mérete. Száz éve a mosónők munkája szűnt meg a mosógép felfedezésével, a jövőben várhatóan a pénztárosok és a könyvelők lesznek kénytelenek új munkahely után nézni.

 A PPC specialista az a személy, aki a Google oldalán megjelenő céges hirdetéseket írja és szerkeszti, a CRM-szakértő pedig a vállalat tevékenységét népszerűsíti, beleértve a céges közösségi felületek kezelését. Ez csak két példa arra, hogy a digitalizáció számos új álláshelyet hoz létre világszerte.

Új munkakör jött létre

Száz éve a mosónők munkája szűnt meg a mosógép felfedezésével, a jövőben várhatóan a pénztárosok és a könyvelők lesznek kénytelenek új munkahely után nézni a digitalizáció trendjeit figyelembe véve. Egy kábeleket gyártó, 100 százalékban magyar tulajdonú cég a közelmúltban korszerűsítette a termelését. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy

létrehozták az úgynevezett adattudós munkakört.

Napjainkban megjelent az igény az olyan munkavállalókra, akik akár részben, akár egészben értenek ahhoz, hogy a cég adatvagyonát fel tudják mérni, strukturálni, és úgy tárják ezeket a menedzsment elé, hogy az számukra könnyen emészthető, de mégis nagy információsűrűséggel legyen befogadható – mondta Macher Gábor, a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. projektvezetője az M1 Summa című műsorában.

A digitális gazdaság új munkahelyeket hoz létre – jelentette ki Laufer Tamás, a Szövetség a digitális gazdaságért civil szakmai szervezet vezetője. Azt mondta, egy informatikus például négyszer annyi GDP-t termel, mint egy átlagos munkavállaló. Ezért van szükség a többi között ezekre az új álláshelyekre, amiket az Ipar 4.0-nak nevezett folyamat hoz magával.

Nőhet a digitális gazdaság mérete

Véleménye szerint ha a kormány megfelelő intézkedésekkel szabályozza és ösztönzi a piacot, akkor el lehet érni, hogy a következő 4–5 évben akár 5 százalékkal is nőhet a digitális gazdaság mérete. Megjegyezte, mivel a GDP-ről van szó, az 5 százalék hatalmas összeget jelent évente, körülbelül kétezermilliárd forintot tudna hozni csak ez a rész.

A szakember szerint fontos, hogy a magyar kis- és közepes vállalkozások digitalizáljanak a jövőben, ami az új munkakörök létrehozását is magával hozhatja. Laufer Tamás szerint a digitalizáció az oktatásra is hatással lesz, hiszen

teljesen új területeket generál.

Macher Gábor arról is beszélt, hogy cégüknél néhány éve hajtották végre a digitalizációt, ami a munkaszervezést egyszerűbbé és olcsóbbá tette. Sokkal pontosabban tudják mérni a különböző termékek anyag- és költségigényét, és hatékonyabban tudnak operálni, mint korábban. Hozzátette, az Ipar 4.0-nak igenis van értelme, hiszen valódi hasznot hoz egy cég életében.