Az átalakuló felsőoktatási struktúrában a négyéves alapszak és az egyéves mesterképzési modell szakmailag és munkaerőpiaci szempontból is vonzóbb – Jancsik András, a BGE oktatási rektorhelyettese szerint.

Az idén több mint kilencszáz hallgatót vettek fel a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karára (BGE KVIK), az intézmény – amelynek jogelődje a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola – most ünnepli alapításának 50. évfordulóját.

A legnagyobb lemorzsolódás a beiratkozás időszakában van, a felvételt nyert diákok 10-15 százaléka eltűnik

– mondta a Világgazdaságnak Jancsik András, a BGE oktatási rektorhelyettese, aki a turizmus tanszék vezetője is. Az alapképzésben részt vevő hallgatók 60-70 százaléka viszont általában diplomásként hagyja el az egyetemet. Az intézmény piaci túlsúlyát jelzi, hogy a hazai felsőoktatásban a turizmus-vendéglátás képzésre felvett hallgatók fele a BGE-re jár, a legnépszerűbb szak a turizmus-vendéglátás, a kereskedelem és marketing, illetve a közösségszervezés.

Fókuszba kerül a BGE-n is 2020-tól a képzések átalakítása, így a turizmus-vendéglátás szakos hallgatóknak már két féléves lesz a gyakorlati oktatás. Az oktatási rektorhelyettes kitért arra, hogy a jelenlegi üzleti-gazdasági képzések hosszát – amelyet 2005-ben, a bolognai rendszerre való áttéréskor határoztak meg – hét félévben definiálták. Ez visszalépés volt a korábbi nyolc félévhez képest, de most visszaállítják a régi rendszert.

Arról még nem döntöttek, hogy az ötödik és a nyolcadik vagy a hetedik és a nyolcadik félév lesz-e a szakmai gyakorlat, amelyből egy félév nemzetközi tanulmányokkal is kiváltható.

A jövő évtől a felsőoktatási felvételinél kötelező B2-es középszintű nyelvvizsga kapcsán Jancsik András elmondta:

a hallgatók számának 10 százalékos visszaesésére számítanak.

A most felvett hallgatók 80 százalékának van nyelvvizsgája, államvizsga után viszont a hallgatók 20-25 százaléka még mindig a nyelvvizsga hiánya miatt nem tudja átvenni a diplomáját.

Forrás: Világgazdaság

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!