Több jogszabály változik 2019. október elsejével. Így keddtől országszerte a Volánbusz Zrt. végzi a helyközi autóbuszos közösségi személyszállítást, már a panziók vendégeit is figyeli az állam, valamint nyelvtanulásra is felvehető akár félmillió forint diákhitel. Az új hónap első napjától egy cég lesz a magyar Media Markt, megszűnik a UPC Mobil. Fontos változás, hogy könnyítés jön a rokkantkártyás parkolásnál és könnyebb lesz Szentpétervárra utazni – írja a napi.hu.

A Volánbusz a csúcsra ér

Október első napjától országszerte az állami tulajdonú Volánbusz Zrt. végzi a helyközi autóbuszos közösségi személyszállítást, az integrációtól eredményesebb, hatékonyabb működést vár a kormány.

A hat regionális közlekedési központ beolvadása után csaknem 19 ezer dolgozóval Magyarország harmadik legtöbb munkavállalóját foglalkoztató állami társaság jön létre.

A tervek szerint az egyesülési folyamat sem a menetrendre, sem az utazási tarifákra nincs hatással, ugyanakkor az országos szolgáltatási lefedettséggel rendelkező társaság egységesebb és egyben magasabb színvonalú szolgáltatást nyújt az utazóknak.

Már a panziók vendégeit is figyeli az állam

A magyarországi szállodákban július 1-jén elindult a digitális adatszolgáltatás a Nemzeti turisztikai adatszolgáltató központ (Ntak) rendszerébe. A folyamat itt nem állt meg: szeptembertől kezdődött az egy hónapos regisztrációs időszak a panziók számára - így keddtől elindul a digitális adatszolgáltatás az ő esetükben is. Majd 2020. január 1-jével a kempingek, üdülőházak, közösségi szálláshelyek, falusi és egyéb szálláshelyek, tehát a teljes szálláshely-szolgáltatási szektor digitálisan szolgáltat majd forgalmi statisztikai adatot.

Így majd a digitális rendszeren keresztül azonnal láthatóvá válik a szolgáltató forgalma, illetve az, hogy hány vendég érkezik a szállásra, mely országból és mennyi pénzt költenek el a vállalkozásnál.

Nyelvtanulásra is felvehető a diákhitel

Októbertől igényelhető a nyelvi diákhitel, amely az aktív és passzív hallgatói jogviszonnyal rendelkező, valamint a már végzett hallgatókat segíti a diplomához szükséges nyelvvizsga megszerzésében. A hitel bármely nyelvre felvehető, amely a diplomaszerzéshez szükséges. A legkisebb felvehető összeg 100 ezer forint, ezen felül 50 ezer forintonként emelkedve legfeljebb 500 ezer forint lehet.

A sikeres nyelvvizsga letételét követően a hitel kamata 0 százalék lesz, ezt megelőzően a kamat mértéke megegyezik a Diákhitel1 kamatával. A korábbi bejelentés szerint a Diákhitel Központ Zrt. első körben mintegy 3 ezer igénylővel számol.

Egy cég lesz a magyar Media Markt

Egyesíti erőit a Media Markt Magyarországon: holnaptól a cég 32 darabos bolthálózatát és a webáruházat üzemeltető kft.-k beolvadnak a Media Markt Saturn Holding Kft.-be - ezzel a legnagyobb, elektronikai termékeket forgalmazó kereskedőcéggé válik hazánkban. A kft-k egy kézbe kerülését idén májusban jelentették be. A hazai áruházak zömét jelenleg egy kft. kezeli, a 32 üzlet és a webshop összesen 22 céghez tartozott eddig. Szintén a holding része lesz a tavaly alapított Media Markt Retail Cooperation Kft, mely Tesco-áruházakban található 10 értékesítési egység működéséért felel.

Megszűnik a UPC Mobil

Október elsejétől nem értékesít tovább a 2014-ben bevezetett UPC Mobil márkanevű szolgáltatását a Vodafone Magyarország, mely idén augusztus óta a UPC Magyarország tulajdonosa. A kivezetés első lépéseként holnaptól nem lehet új szerződést kötni UPC Mobil mobilszolgáltatásra, később pedig várhatóan a meglévő előfizetők valamilyen vodafone-os díjcsomagot választhatnak majd maguknak. A hwsw.hu szerint a jelenlegi, határozott idejű szerződéssel rendelkező előfizetők legalább a szerződés időtartamáig változatlan feltételekkel használhatják majd előfizetésüket, ezt követően a szolgáltató várhatóan valamilyen, a Vodafone kínálatában szereplő, akkor éppen értékesített díjcsomagot ajánl majd fel az ügyfelek számára. A szolgáltató legutóbbi, publikus üzleti jelentése szerint a UPC Mobil ügyfelek száma idén májusban) megközelítette a 116 ezret.

Pályázhatnak civilek

Október elsejétől pályázhatnak civil szervezetek a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) forrásaira, amelynek összege az előző évihez képest csaknem kétmilliárd forinttal, 7,7 milliárdra emelkedett. A forrásbővülés annak köszönhető, hogy

a személyi jövedelemadónak az az egy százaléka, amelyet civil szervezeteknek adhatnak, de nem rendelkeznek róla, automatikusan az alapba kerül, és civil szervezetek támogatására fordítják.

Keddtől egy hónapon át az összevont szakmai és működési célokat is tartalmazó pályázatokat adhatják be, november 1-től pedig az egyszerűsített pályázatokat várják, amelyek beadására szintén egy hónap áll rendelkezésre. Döntés 2020 első felében várható.

Könnyítés jön a rokkantkártyás parkolásnál

Akinek végleges az állapota, annak keddtől kezdődően nem kell többé ötévente hosszabbítania a mozgássérült parkolási igazolványát, ők lejárati határidő nélküli igazolványt kapnak. Emellett egyik 2020 januárjától a járási hivataloknak 90 nappal az igazolvány lejárta előtt értesíteniük kell az érintetteket, hogy hamarosan lejár a kártyájuk. A mozgáskorlátozottak vagy segítőik legfeljebb 90 nappal a lejárat előtt kezdeményezhetik az igazolvány érvényességének meghosszabbítását.

Korszerűsíthetik az egyházi épületeket

Egyházi épületek energetikai fejlesztésére lehet pályázni októbertől, a keretösszeg 10 milliárd forint. A közfeladat ellátásban részt vevő egyházi épületek újulhatnak meg, a megpályázható összeg 50 millió és 300 millió között van. A cél az épületek hőtechnikai adottságainak fejlesztése, valamint az intézmények fűtési, hűtési rendszerének korszerűsítése. A kérelmeket október 1-7 között lehet benyújtani. A pályázat akár 100 százalékos intenzitású is lehet, az első beadási szakaszt továbbiak követhetik majd.

Könnyebb lesz Szentpétervárra utazni

Oroszország egyszerűsített, elektronikus vízumigényléssel támogatja az országba történő belépést azoknak, akik a szentpétervári Pulkovo repülőtéren keresztül érkeznek. Az új rendszer október 1-től váltja ki a korábbi hosszú és költséges vízumigénylést 53 ország, köztük Magyarország állampolgárainak. Az egyszerűsített online vízum egyszeri, üzleti, idegenforgalmi és humanitárius célú látogatásra szóló belépéshez igényelhető, az online vízumigénylést elég elvégezni a belépést megelőzően legfeljebb 4 nappal, a vízum érvényessége 30 nap és legfeljebb 8 napos folyamatos tartózkodást tesz lehetővé.

Szigor jön az orosz erkélyeken

Tilos lesz a nyílt láng használata, így a dohányzás is Oroszországban a lakóépületek, a szállodai és kollégiumi szobák erkélyén október elsó napjótl. A tűzrendészeti szabálymódosítás értelmében a lakások, valamint szállodai és kollégiumi szobák erkélyén a jövő hónap elejétől nem lesz szabad nyílt lángon sütni-főzni, gyertyát gyújtani és dohányozni.

Kígyóuborka műanyag nélkül

A német Rewe Group idén októbertől németországi üzleteiben nem forgalmaz többé zsugorfóliába csomagolt kígyóuborkát. A cég szerint a mintegy 5900 Rewe és Penny üzlet így évi 160 tonna egyszer használatos műanyag csomagolóanyagtól szabadítja meg a bolygót. A fóliának nagy szerepe van a termény frissességének és minőségének megőrzésében, így a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy szélsőséges időjárási viszonyok között a csomagolás ellenére is megtartható legyen az áru jó minősége a tárolás és a szállítás során. Így amennyiben feltétlenül szükséges, ott egy vékony filmfóliával akadályozzák meg a minőségromlást.

Forrás: napi.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!