A XXII. kerület polgármestere lenne a momentumos Havasi Gábor, aki jelenleg mentőápolóként dolgozik. A kampányra fizetés nélküli szabadságot kért, de nem kapta meg, így nem tud normálisan kampányolni – tudta meg a HVG.

 Havasi Gábor mentőápoló a Momentum XXII. kerületi polgármesterjelöltje, aki azért, hogy kampányolni tudjon, fizetés nélküli szabadságot kért augusztus 24. és október 13. között. Ezt indoklás nélkül elutasította az OMSZ, így a kampánytevékenységet csak nehezen tudja beleszorítani az életébe, plusznehezítés, hogy októberben 28 óra túlmunkát osztottak ki rá.

Megkérdeztük az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ), miért nem adtak fizetés nélküli szabadságot Havasinak. Az OMSZ a válaszában azt írta, a Munka törvénykönyve alapján csak pár esetben lehet fizetés nélküli szabadságot adni, kizárólag a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság egyes esetei, a hozzátartozó tartós személyes ápolása, valamint a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés időtartama tartozik bele.

A kérdéses ügyben megjelölt ok nem tartozik ezen esetkörök közé, így a munkáltatót nem terhelte a fizetés nélküli szabadság biztosításának kötelezettsége.

A kérelem elbírálásnál az is szerepet játszott, hogy

a mentési tevékenység zavartalanságának, folyamatosságának biztosítása ne sérüljön. A szóban forgó esetben a dolgozó tartós helyettesítése nem volt megoldható, ezért számára a fizetés nélküli szabadság engedélyezésére nem volt lehetőség.

A Havasira kirótt túlmunka pedig mindig a törvényi előírásoknak megfelelően történt a feltételeket és a mértéket tekintve, szögezi le az OMSZ.

Havasi azt mondja, az OMSZ által sorolt esetek arra vonatkoznak, amikor kötelező kiadni a fizetés nélküli szabadságot, minden más esetben joga van azonban mérlegelni.

Az OMSZ nagyon szemérmesen fogalmazott a kérelmem elutasításának okáról: hogy 'a mentési tevékenység zavartalanságának, folyamatosságának biztosítása' ne sérüljön, a valóság az, hogy a budafoki mentőállomás súlyos munkaerőhiánnyal küzd, sem elég mentőápoló, sem elég gépkocsivezető nincs.

A kerületben Havasi szerint izgalmas lesz a választás, az EP-választáson ugyanis többen szavaztak az ellenzéki listákra, mint a Fideszére, bár azzal tisztában van, hogy a szavazatokat nem lehet szimplán összeadni. A jelenlegi fideszes polgármester, Karsay Ferenc ellen Havasi mellett a Budafok-Tétény Baráti körök jelöltje, Iván János is elindul.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!