Az OECD-országok közül Olaszországban és Portugáliában a legkisebb a 30 év alatti pedagógusok aránya: mindössze 1 százalék. Magyarországon százból öt tanár tartozik ebbe a kategóriába, az 50 éves vagy idősebb tanárok aránya szempontjából pedig a harmadikok vagyunk - derül az OECD friss, Education at a Glance című kiadványából.

 2017-ben a 30 év alatti tanárok aránya Olaszországban és Portugáliában mindössze 1 százalék volt, ami a legalacsonyabb arány a 36 OECD-ország közül - derül ki az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) által közzétett Education at a Glance 2019 című kiadványból. (Az oldalról külön-külön is letölthetitek az adattáblákat és a grafikonokat.)

Ezután Görögország és Litvánia következik 4-4 százalékkal,

majd pedig Magyarország és Spanyolország 5-5 százalékkal.

Nagy-Britanniában a legjobb a helyzet, ahol minden negyedik tanár 30 év alatti.

Az 50. életévüket betöltött pedagógusok arányát tekintve is Olaszország áll az első helyen 59 százalékkal, majd Litvánia (50 százalék), Észtország (49 százalék), Görögország (48 százalék), Lettország (46 százalék), Ausztria (45 százalék), Csehország (44 százalék), Németország (42 százalék), és

kilencedikként Magyarország következik 41 százalékkal,

Portugáliával holtversenyben. Az idősebb tanárok aránya Törökországban a legalacsonyabb, mindössze 12 százalék.

A 36 OECD-ország körében a 30 év alatti pedagógusok aránya átlagosan 10 százalék, az 50 éves vagy idősebb tanároké 36 százaléka. Azoknak az országoknak a körében, amelyek az EU-nak is tagjai, 9, illetve 39 százalék az átlag.

15 ezer elsőéves pedagógushallgatóból csak ötezren kezdenek el a pályán dolgozni, miközben évente 4000-5000 tanár megy nyugdíjba

mondta korábban a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ).

Forrás: eduline.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!