„Azon kevés óvodapedagógusok közé tartozom, akik még jelen körülmények között is a pályán vannak.” Egy miskolci óvónő juttatta el levelét a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez, melyben az óvodákban uralkodó tarthatatlan helyzetről ír. A levelet a szakszervezet elnöke, Szűcs Tamás olvasta fel a Miskolcon tartott alternatív tanévnyitón – tudta meg a boon.hu.

 Az óvodapedagógus elsőként beszámol arról, hogy az ő tanévnyitójukon az óvodavezető tényként közölte, hogy immár az egész országot sújtó óvodapedagógus-hiány alól az ő intézményük sem kivétel. Folyamatosan és jelenleg is több óvodapedagógusi státuszt hirdet különféle internetes fórumokon, és személyes kapcsolatait latba vetve is próbált egész nyáron kolléganőket szerezni, „elcsábítani” más intézményekből, de nem sok sikerrel. Pályakezdő pedagógus például egyetlenegy sem jelentkezett.

Rengeteg adminisztráció

A meghirdetett üres státuszok száma azonban korántsem azonos a rendszerből hiányzó kollégák számával, hívta fel a figyelmet a levelet író óvónő.

Hiszen papíron státuszt foglal a gyesen lévő kismama vagy éppen egy tartós táppénzen lévő óvodapedagógus is. Helyükre alapból csak határozott idejű álláshirdetést lehetne feladni. Lehetne, de miután az üres státuszra sincs jelentkező, így határozott időre szóló állást nem is hirdetnek. Az óvónőhiányt növeli az a tény is, hogy sajnos az intézmények működtetéséhez szükséges rengeteg adminisztrációs teher miatt a valóságban sem az óvodavezetők, sem pedig a helyetteseik, de még a tagóvoda-vezetők sem tudják a törvény által kötelezően előírt óraszámaikat óvodai csoportban letölteni. Egy intézménynek egy óvodatitkár jár, a tagóvodákban a pedagógiai asszisztensek közül egy szintén a vezetőség munkáját segíti az irodán, nem pedig az óvodapedagógusokét, bármennyire is az van elhintve a köztudatban.

Tilos nyilatkozni

Az óvodapedagógus elárulta azt is, hogy fenntartói utasításra az óvodákban továbbra is „tilos” a jelenléti íveket a valóságnak megfelelően vezetni, és az óvodapedagógusoknak tilos bármilyen médiának vagy fórumon nyilatkozni a valós helyzetről a fenntartó engedélye nélkül.

Ezzel a trükkös eszközzel köteleznek bennünket a valós problémát megoldani és a jelenlegi humánerőforrás hiányában is működtetni az óvodákat.
Arról még véletlenül sem esett szó az évnyitó értekezleten, hogy az óvónőhiányból adódó többletmunkát azoknak az óvodapedagógusoknak, akik egyedül kényszerülnek vinni a csoportjukat vagy helyettesítik a rendszerből hiányzókat, bármivel is ellentételeznék. Pedig a 2019. szeptember 1-jén hatályba lépett 65. § (5b) bekezdése értelmében immáron lehetőségük lenne a munkakörbe tartozó feladatokon kívüli, célhoz köthető feladatokat megállapítani, és ezért céljuttatást fizetni” – fogalmaz levelében a pedagógus, hozzátéve: minden miskolci óvodában ez a helyzet, mert „a fenntartó önkormányzatnak nincs pénze se pluszjuttatásra, se szolgálati lakásra, de még csak cafeteria biztosítására sem, amivel a pályán maradásra ösztönöznék az elhivatott óvónőket, esetleg újabb, akár pályakezdő munkaerő bevonzását érhetnék el.

Elhagyják a pályát

A vezetők nem kapnak engedélyt újabb pedagógiai asszisztensek felvételére sem, helyette feleannyi bérért a közmunkában foglalkoztatott szociális kisegítők végzik el sok esetben a pedagógiai asszisztensi feladatokat, felügyelik a gyermekeket. A levelet író pedagógus szerint ez szembemegy a törvényi szabályozással. Hozzáteszi: ha nem változik a helyzet, lassan minden óvodapedagógus elhagyja pályát.

Megkérdeztük a miskolci önkormányzatot, valós képet mutat-e az óvodapedagógus levele. Várjuk a válaszokat.

Valóban így van?

Valós helyzetet vázol az óvodapedagógus? – kérdeztük Makár Barnabásnétól, a Pedagógusok Szakszervezete óvodai tagozatának elnökétől is. Mint fogalmazott, valószínűleg igaz, amit ír, csak több állítását nehéz bizonyítani vagy egyáltalán nem lehet. Az tény, hogy szinte minden óvodában munkaerőhiány van és nem csak pedagógusokból van kevés.

– Nekem is panaszkodtak több helyen, hogy például nincs, aki mosogasson, így ezt a munkát a dajkáknak kell elvégezniük, pedig nekik a csoport mellett van a helyük. Pedagógiai asszisztensekből is kevés van, hiszen a törvény szerint háromcsoportonként lehet egyet alkalmazni. Az is igaz, hogy az óvodákban dolgozók nem hozhatják nyilvánosságra a problémákat. Azt nem tudom, hogy a helyettesítést kifizeti-e az önkormányzat, de azt igen, hogy az eseti helyettesítésre szolgáló 4 órát az óvodavezetők gyakran folyamatos helyettesítésre használják. Cafeteriát kapnak a dolgozók olyan módon, hogy 40 százalékos kedvezmény jár az étkezés térítési díjából. Karácsony előtt pedig jutalmat kapott minden óvodai dolgozó, 70 ezer forintot.

Forrás: boon.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!