Néha sokkal nehezebb motiválni a munkavállalókat, mint gondolnád. Érdemes néha magad mögött hagyni az unalmas praktikákat, és valami teljesen újat kipróbálni – írja a Pénzcentrum.

 Nem vagy elég hatékony munkavégzés során? Ne aggódj, nem vagy egyedül, több millió sorstársad jár hasonló cipőben. Ha már kimerítetted az összes unalomig ismételgetett praktikát, és nem váltak be, ideje valami teljesen újat kipróbálnod annak érdekében, hogy igazán hatékonyan és eredményesen tudd végezni a munkádat.

Zöldülj be!

Számtalan tanulmány készült az élő növények irodájába helyezésének előnyeiről: a növények akár 15 százalékkal javíthatják a munkavállalók elégedettségét és növelhetik eredményességüket. Más kutatások összefüggést mutatnak a betegnapok számának csökkenése és a zöld munkakörnyezet között.
Az irodai növények vásárlásakor válassz olyanokat, melyeket könnyű gondozni, nem igényelnek extra törődést. Ezekkel biztosan nem nyúlsz mellé

  • kukoricalevél (Aspidistra elatior)
  • anyósnyelv
  • zz pálma
  • kaktusz
  • bambusz
  • aloe vera

Keress irreális célokat

Talán furcsán hangzik elsőre olyan célokat kitűzni, melyet a csapat nemképes megugrani, ám érdemes kipróbálni, hiszen a egészen elképesztő erőket tud megmozgatni egy-egy túlzónak tűnő kihívás. Az ambiciózus célok sürgősség érzetet teremtenek, és motiválnak a kockázatok vállalására minden egyes embert.

Játssz!

Egy jó játék, nem ellensége, sokkal inkább barátja az irodának, hiszen nem csak frissen, motiváltan tartja a kollégákat, de össze is hozza a csapatot. A tudósok ezen kívül még azt is felfedezték, hogy a videojátékok leküzdhetik a munkahelyi stresszt és segíthetnek egymásnak a barátságok kialakításában.

Van humorod? Használd!

Egy cseppnyi humor arra ösztönzi az embereket, hogy önmaguk legyenek. Ennek eredményeként lebontja a hierarchiákat, és ösztönzi az innovációt. Emellett növeli a termelékenységet, fellendíti a morált, csökkentheti a stresszt, és bizalmat teremthet. A legfontosabb persze, hogy senkit se sértsünk meg, helyette útjára indíthatunk olyan szórakoztató kezdeményezéseket is, mint például az improvizációs órák, humoros hirdetések kidolgozása vagy vicces motivációs hangfelvételek.

„Szép munka!” - ennyi tényleg elég?

A munkavállalói produktivitás növelésének talán az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módja az, ha elismerik a munkájukat. A „Szép munka!” azonban egy idő után kevésnek bizonyul, a dicséretnek ennél konkrétabbnak kell lennie, hogy pontosan tudják, mit csináltak jól.

Az alvás csodákra képes

Ha a munkáltató azt akarja, hogy növekedjen a beosztottak termelékenysége, teljesítménye, illetve az egymás közötti kapcsolataik is javuljanak, akkor ezek után érdemes lenne őket szunyókálni hagynia munka közben. No persze nem egy egész napra, azonban egy 20 perces csendes pihenő csodákat tehet az alkalmazottakkal. Ezeket a pihenőket célszerű kifejezetten erre a célra létrehozott pihenőszobákban kivitelezni, de az eredmény nem marad el.

Ha a munkáltató részéről a pihenő szoba nem is kivitelezhető, arra minden cég oda tud figyelni, hogy a munkaidőn kívül hagyja pihenni alkalmazottait. Azaz a főnökség a munkaidőn kívül nem bombázza üzenetekkel a beosztottakat, illetve nem árasztja el őket munkával sem. 

Kutyák, macskák gyülekező

Több, egymástól független kutatás bizonyította már, hogy az állatbarát munkahelyek végső soron fejlesztik a csapatmunkát és a munkavállaló elégedettségi szintet is növelik. Az állatok közelsége ugyanis jó hatással van a morálra, és pozitív atmoszférát teremt a munkahelyen. A házikedvencek által ráadásul a munkahelyi kapcsolatteremtés is könnyebb, ki tudna ugyanis ellenállni egy kisállatnak?! 

Ha azonban a vállalat nem engedi meg állatok behozatalát, akkor sincs minden veszve, hiszen már pusztán az állatos képek nézegetése is jó hatással lehet a munkahelyi környezetre. Úgyhogy jobb híján erre is ösztönözhetők a munkavállalók. Hiszen a cél a munkavállalók minél nagyobb produktivitása. 

Asztalok, kifelé

Azt korábbi kutatásokból tudni lehet, hogy az ülő életmód egy csomó betegség kialakulásáért felelhet, így például kapcsolatban áll a szívbetegséggel, cukorbetegséggel és az elhízással is. Ezért van az hogy egyre több munkahelyen vannak álló asztalok, amik jobbak az egészségnek és a szorongást is képesek csökkenteni. Na jó, de egész nap állni sem jó, hiszen annak egész más jellegű, de ugyanolyan negatív egészségügyi kockázatai vannak, mint az ülő életmódnak. De akkor mi a megoldás? Az állítható asztalok bevezetése mindenképp jó kiinduló pont, hiszen azok használatát a

munkavállaló maga szabályozhatja, éppen úgy, ahogy neki kényelmes. 
Ha e tárgyak beszerzésére nincs is mindenhol lehetőség, mindig van megoldás. Érdemes a munkavállalóknak valamilyen alternatív adni, padokat, székeket, foteleket, ahol kényelmesen dolgozhatnak. De belehet szerezni nagyméretű labdákat, amikre le lehet ülni, vagy egyéb futurisztikus munkaállomásokat. Ez utóbbinak ma már tényleg csak a képzelet szabhat határt. 

Az illatok jók

Szakértők szerint bár az aromaterápia nem az első a sorban azon eszközök között, amivel a munkáltató növelni próbálja a munkavállalók termelékenységét, azt azonban fontos leszögezni, hogy a szaglás az érzékek közül a legerősebb, ami befolyásolni képest az agyi tevékenységünket. Éppen ezért a vezetésnek érdemes megfontolnia, hogy a munkaállomásokon citrom, levendula, jázmin, rozmaring, fahéj vagy esetleg borsmente illóolajat használjon. Perszer a dolgozókkal egyeztetve. Ezek az aromák ugyanis segíthetnek megnyugtatni az embereket, miközben felpörgethetik az energiákat, és erősíthetik a koncentrációt. Ráadásul vírusellenes, antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal is bírnak az olajok, így az immunrendszert is erősítik. 

A zene az kell

Idegtudósok azt találták, hogy a hangszeren játszás, olyan az agynak, mint testnek az edzés. Így a zenész vénájú emberek kreatívabbak és hatékonyabbak a probléma megoldásban, ráadásul a stratégiai gondolkodásuk is magasabb szinten pörög. Sok munkahelyen persze nincs lehetőség hangszeren muzsikálni munka közben, ez azonban áthidalható azzal, ha a munkavállalók hallgathatnak zenét. Ez kicsit kiszakíthatja őket a monotonitásból, de ugyanakkor a koncentrációban is segítheti őket. Mindez csak nézőpont kérdése. De az biztos, hogy nem válik a kárukra.

Forrás: Pénzcentrum