Nem kell december 24-én délnél tovább bent maradniuk a Tesco-dolgozóknak az áruházakban. A szakszervezet megállapodott a multival – tudta meg az Origo.

Szenteste minden eladó és árufeltöltő, ahogy az üzletek bezárnak, hazamehet. Áruházanként csak egy embernek kell – a korábbi öttel szemben – bent maradnia, hogy a fél háromig beérkező árut átvegye. A Tesco egyetlen dolgozót sem kényszerít a munkavégzésre, önkéntes alapon lehet jelentkezni a december 24-i délután fél 3-ig tartó műszakra. 

Korábban az alkalmazottak a karácsonyi munkaidő-beosztás ellen emelték fel hangjukat. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete azt jelezte, hogy az idei évre már feloldhatatlannak tűnő, munkaerőhiány és bérhiány miatti feszültség oda vezethet, hogy a dolgozók tiltakozásul szabotálni fogják a munkát a legforgalmasabb decemberi napokon, ha a multi nem változtat a beosztáson. 

A Tesco változtatott. Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke azt mondta, megállapodott a Tesco és a szakszervezet arról is, hogy december 26-án sem kell a délutáni órákban senkinek sem bemennie árut feltölteni.  Korábban úgy volt, hogy a tescósoknak december 26-án, karácsony másnapján 22 óra 30-tól pakolniuk kell. 

A Tesco-dolgozóknak december 24-e után csak december 27-én kell munkába állniuk. A Tesco-áruházakban az ünnepek után a munkavégzés a legkorábban december 27-én reggel 6 órakor kezdődik. 

A Tescók egyébként december 27-én vasárnap nem lesznek nyitva, a boltzár miatt.  A szakszervezeti vezető pozitívumként értékelte, hogy a multi meghallgatta a szakszervezet kérését, és a dolgozók érdekében pozitív döntést hozott. 

Öt áruházban bérrendezés lesz

Úgy tudjuk, öt olyan vidéki Tesco-áruházban, ahol eddig a budapesti béreknél lényegesen alacsonyabbak voltak a fizetések, a Tesco 3 százalékkal megemeli a dolgozói bérét. Ez több mint 200 főt érint – tudta meg az Origo. A dolgozók az emelt bért már decemberben megkapják. 

Egy bónuszrendszer bevezetését is elindította a Tesco. Az online munkatársak között a sofőröket azzal próbálják ösztönözni, hogy ha időben kiviszik az árut, vagy esetleg nehezen megközelíthető helyre is vállalják a mosópor, tej, vagy kenyér kiszállítását, akkor a fizetésük 25 százalékát is megkaphatják pluszban. 

A szilveszteri munkavégzés is hasonlóan alakul, a 12 órai zárás után az árufeltöltés délután fél ötkor befejeződik, és csak az áruátvétellel foglalkozó munkatársaknak kell az áruházakban maradniuk maximum este hatig. 

Kerestük a Tescót is, hogy melyik áruházakban lesz bérrendezés, de egyelőre nem válaszoltak. 

Forrás: Origo