A péntek sokaknak már egyenlő a hétvégével, sok helyen pénteken már a kora délutáni órákban majdhogynem befejeződik a munka, még az olyan munkahelyeken is, ahol elvileg ezen a napon is 4-ig, vagy akár 5-ig dolgoznak az emberek. Ez a „péntek jelenség”. A pecsma.hu utánajárt, hogy ez mitől, miért alakult ki.

Pénteken az irodai munkavégzés sok helyen már nem olyan feszített, mint a hét más napjain, sokan pedig ilyenkor már a komoly meló helyett inkább a hétvégéjüket tervezik, facebookoznak, a neten játszanak, vagy csak simán lazulnak. Vannak olyanok is, akik ilyenkor már inkább a következő hétre tolják a munkát. Ez az úgynevezett „péntek jelenség", amivel bizonyára sokan találkozhattunk már. De vajon mitől van ez így, miért érzik úgy az emberek, hogy péntek délután 2 óra környékén már nem szeretnének komoly munkába belekezdeni?

Pernyéz Zsuzsa pécsi life- és business coach lapunknak elmondta, hogy a jelenség valóban létezik. Azok a munkavállalók, akik olyan munkahelyen dolgoznak, ahol ezt megtehetik, tényleg hajlamosak pénteken korábban abbahagyni a munkát – legalábbis fejben. A jelenség okát egyes esetekben a szervezeti, munkahelyi kultúrában találjuk, ahol ez bevett szokás, és a régi dolgozók erre „tanítják" az újonnan belépőket is. Nagyon fontos tényező a vezetői mintaadás, és hozzáállás, a munkakörrel járó felelősség, és a dolgozók motiválása. Ha az adott munkahely nem honorálja például valahogyan a túlórákat, akkor a munkamotiváció csökken, és a dolgozók, ha megtehetik, magukat jutalmazzák meg a korai pihenéssel.

A „péntek jelenséget" azonban Pernyéz szerint sokkal inkább összetetten, testi, fiziológiai, és mentális oldalról lehet jobban megközelíteni. A dolgozók szervezete pénteken már kimerült, ezzel párhuzamosan pedig a mentális fáradtság is gyorsabban beköszönt, e két tényező kettős hatásának köszönhetően pedig csökken a dolgozók hatékonysága és a munkakedvük is.

Mindemellett a jelenség egyfajta lelki eredettel is bír – mondta –, hiszen a péntek kora délután egy olyan speciális időszak, ami a hétköznapok és a hétvégék határán mozog, a hétköznapi és a hétvégi életciklusunk közti átmenetet jelent. Épp ezért van az, hogy mivel ilyenkor a főnökök is lazábbak lehetnek, nekiállnak az interneten játszani- vagy épp vásárolni, facebookozni, vagy szervezgetni a várva-várt hétvégéjüket.

Ezek a tevékenységek vezetik át az embereket a hétvégéjükbe, és ezért nem vágnak már bele  ekkor vaskosabb feladatokba.

Persze ez nem mindenhol van így, sokan végigdolgozzák a pénteket is (sőt, akár a hétvégét is), még akkor is, ha nem lenne muszáj. Erre pedig vagy a lankadatlan munkakedv, vagy az előre dolgozás jó érzése, vagy egy jól motiváló fizetés, esetleg a pozitív munkahelyi környezet adhat okot. Ma már pedig szerencsére ilyen munkahelyekből is sok van. De persze ki ne akarna pénteken egy kicsit lazítani?

Forrás: pecsma.hu