Tanulságos történetet osztott meg a Vasas Szakszervezetek Facebook-oldala, amely ráadásul az elmúlt hetek hírei alapján valószínűleg egy messze nem csupán önmagában álló esetet mesél el, hanem rendszerszintű problémára hívja fel a figyelmet – írja a Mérce.

 A bejegyzésben egy – az általa leírtak szerint – frissen elbocsátott gyári dolgozó történetét osztották meg, a munkavállaló és az érintett munkáltató  neve nélkül. Az viszont kiderült a posztból, hogy a szöveg írója kölcsönzött munkavállaló volt, akitől egyik napról a másikra vált meg a cég.

Műszak végén közölték velünk, kevés a munka, nincs megrendelés, és mivel kölcsönzött munkaerők vagyunk, így tőlünk kell megváljanak.

Ezt követően a dolgozó két ponton is összekülönbözött a céggel. Először is azt akarták vele (és társaival) aláíratni, hogy közös megegyezéssel távozik a munkahelyről, ugyanakkor ő „senkivel nem egyezett meg”. Ezt saját kérésére kijavították, azonban itt nem ért véget a vesszőfutása. A végkielégítésként először megállapított összeg nem tartalmazta időarányosan a 13. havi illetményt is, ahogyan azt  kollektív szerződés is garantálja – a cég azzal érvelt, hogy az nem jár, mivel a dolgozó „egyben kérte” azt, majd amikor a munkás tiltakozott, egy másik ügyintézőhöz küldték, hogy ő majd elmagyarázza, miért nem kapja meg a járandóságát.

Minekutána azonban a dolgozó hajthatatlan maradt, és azzal érvelt, hogy elbocsátása a cég indoklása szerint is a gyár működésével összefüggő okból történt, hosszas tanácskozás után végül elérte, hogy megkapja az időarányos 13. havi bérnek megfelelő összeget a végkielégítéssel. Hab a tortán az ügyben, hogy ezzel nemcsak saját magának, hanem elbocsátott társainak is kiharcolta a teljes összeget.

A történet jól illeszkedik abba a tendenciába, amelyről itt a Mércén is írtunk, és amelyről a sztorit megosztó Vasas Szakszervezetek képviselői is többször beszéltek az utóbbi időben: jelesül abba, hogy a cégek rendeléseinek száma drasztikusan visszaesett az utóbbi időben, emiatt pedig tömeges elbocsátások kezdődtek a feldolgozóiparban, amelyek a direkt munkaviszonnyal nem rendelkező, kölcsönzött munkaerőt érintik először.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezetek alelnöke a múlt héten az ATV-ben arról beszélt:

május 1-jére kétezer kölcsönzött -azaz nem közvetlenül a munkáltatóval, hanem egy közvetítőcéggel szerződésben álló – dolgozónak szűnt meg a munkaviszonya a szervezetük által lefedett munkahelyeken, azóta pedig ez a szám közel megduplázódott.

Most ilyen időszak jön

– figyelmezteti a szakszervezet bejegyzésében a dolgozókat.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ