Jövőre már csak engedéllyel lehet elhalasztani a beiratkozást, azt azonban nem tudni, minek alapján. Ahogy az is rejtély, ki dönt a gyerekek iskolai érettségéről.

Amikor a kormány módosított a köznevelési törvényt, megszüntette a rugalmas iskolakezdést, így aki jövő év augusztus 31-éig betölti a hatodik életévét, annak kötelező iskolába mennie.

Ez alól csak az kaphat felmentést, akinek engedélye van, azonban a vonatkozó jogszabályokból nem derül ki, hogy a halasztást melyik szervnél lehet kérelmezni, írja hétfői lapszámában a Népszava. Az új szabályok csak arra vonatkoznak, hogy a szükséges papírokat január 15-ig kell benyújtani.

 A lapnak Miklós György, a Szülői Hang Közösség képviselője azt mondta,

a januári határidő túl korai, ilyenkor sok szülő bizonytalan még ugyanis. Kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban is, vajon tényleg szakmai döntés születik-e az állami hivatalokban az iskolaérettséggel kapcsolatban. Bódis József oktatási államtitkár egy nyilatkozatában megemlítette, hogy az Oktatási Hivatalhoz kerülnek majd a halasztási kérelmek, de Miklós szerint az csak tovább bonyolítja a helyzetet, ha minden kérelmet központilag bírálnak majd.

Szakszervezeti vezetők szerint a köznevelési törvény módosításai között éppen az az egyik legkártékonyabb, hogy olyan gyerekek is iskolába kerülhetnek, akik arra még nincsenek felkészülve.

A törvény ráadásul azzal kapcsolatban sem fogalmaz egyértelműen, hogy az óvodapedagóusok, óvodai vezetők szakmai véleményét figyelembe veszik-e. A Népszava szerint a normaszöveg állítja, ez nem kötelező, csak lehetőség. Eddig az óvoda a szülővel együtt dönthetett arról, mikor menjen a gyermek iskolába.

A lap kereste kérdéseivel az Oktatási Hivatalt, választ nem kaptak egyelőre.

Forrás: HVG

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!