A napokban kapják meg emelt bérüket az egészségügyi szakdolgozók – jelentette be ünnepélyesen Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján – írja a Mérce.

Július 1-jével újabb nyolc százalékkal emelkedtek az ápolói, szakdolgozói alapbérek; az emelés nyolcvanegyezer embert érint. Az államtitkár elmondta, a béremelések 2022-ig folytatódnak, arra az évre további harminc százalékos béremelést tervez a kormány, így két ciklus alatt csaknem két és félszeresére emelkednek a szakdolgozói bérek.

Példaként említette, hogy egy húszéves jogviszonnyal rendelkező, OKJ-s végzettségű ápoló 2010-es százhetvenkétezer forintos átlagkeresete idén júliustól háromszázhatvanegyezer forintra emelkedik. Egy négy-hat éves jogviszonnyal rendelkező, felsőfokú végzettségű szakdolgozó pedig 2010-es százkilencvenkilencezer forintos átlagkeresete pedig most júliustól négyszázhétezer forintra emelkedik.

A kormány egészségüggyel kapcsolatos örömhíreit azonban érdemes mindig fenntartásokkal kezelni, a Rétvári által felhozott példákkal kapcsolatban pedig ne feledjük, kilenc éves távlatokról beszél. Ahogy arra a nyár elején a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) is felhívta a figyelmet,

a bérek emlegetett mértéke súlyos csúsztatás, hangulatkeltés a minisztérium részéről.

A bérek és keresetek rendszeres összekeverése a kormányzati szereplők részéről tudatlanságra utal, vagy a közvélemény megtévesztésére szolgál. A 200 000 Ft körüli alapbérből úgy lesz 340 000 körüli kereset- ami az átlagot tekintve erősen vitatható – hogy a munkavállaló sokat túlórázik, van aki havi 250-280 órát dolgozik, éjszakai műszakokat vállal, a pihenőnapon is dolgozik, miközben a törvényes munkaidő 168-176 óra hónapoktól függően.

– írta a szakszervezet, és ezzel meg is cáfolta az államtitkár mondatait.

A szakszervezet szerint a kormány egy három éve beígért béremelést ad el új eredményként, erre ugyanis még 2016-ban tett vállalást. A szakdolgozók 15 százalékának fizetése még így sem éri el  a 195 ezer forintos bérminimumot, a munkaerőhiány pedig egyre aggasztóbb. Az ATV-nek Soós Adrianna, a FESZ elnöke  korábban arról beszélt, hogy 25-30 ezer ápoló hiányzik az egészségügyből.

Az egészségügyben dolgozók egyébként is óriási terhelésnek vannak kitéve, nem is beszélve arról, hogy rendszeresen 12 órás műszakokat dolgoznak végig, éjszakáznak, a pihenőnapjaikon pedig túlóráznak, hogy így egészítsék ki a keresetüket.

Soós elmondta, egy magasan képzett ápolónő órabére nem éri el a nettó ezer forintot.

A szakszervezet elnöke szerint az idei 8 százalékos emeléssel gyakorlatilag semmit sem lehet elérni – azt legalábbis biztos nem, hogy többen maradjanak a pályán, vagy esetleg többen válasszák az egészségügyet. A 8 százalék olyannyira kevés, hogy sokan az év eleji minimálbér emelés miatt egyáltalán nem is fognak részesülni belőle, az egészségügyi bértábla ugyanis alacsonyabb szintről indul, mint a minimálbérek, tehát az elkövetkezendő években sem jut mindenkinek akkora béremelés, mint amekkorát a kormány ígér.

Az egészségügyi bérek óriási lemaradásban vannak, így az ígért béremelésekkel pár év múlva az egészségügyi szakdolgozók órabére jobb esetben eléri az 1500-2000 forintot – ami már most sem sok, nemhogy néhány év múlva.

A szakszervezet szerint azonnali, 100 százalékos mérétkű béremelésre van szükség.

Forrás: Mérce

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!