Több településen is elmaradnak bizonyos szakrendelések augusztusban, vélhetően a szabadságolások miatt. Az Újratervezés orvoscsoport szerint segítene a helyzeten, ha egyszerűbbé válna a nyugdíjas szakorvosok továbbfoglalkoztatása. A szaktárca szerint az ellátás folyamatos.

A gyöngyösi Bugát Pál Kórházban egész augusztusban nem lesz urológiai szakrendelés, bőrgyógyászatra sem lehet menni hetekig, és belgyógyászati rendelést is csak augusztus végén tartanak - értesült korábban az Index. Kazincbarcikán van olyan terület, amelyen egész júliusban és augusztusban nincsen szakrendelés - ezt az RTL Híradó közölte.

A kórház Facebookon közzétett tájékoztatója szerint augusztus végéig nem érhető el a gasztroenterológiai, a belgyógyászati vagy a fül-orr-gégészeti ellátás.

A kórházhoz tartozó betegek sürgős esetben kénytelenek Ózdra vagy a megyei központi kórházba menni.

Az Újratervezés orvoscsoport egyik alapítója, Lénárd Rita az InfoRádiónak azt mondta: nyaranta már évek óta nem folyamatos az ellátás."Negyven éve dolgozom az egészségügyben, és mindig probléma volt nyáron, ha nem is ekkora. Most viszont évek óta folyamatosan csökken a humánerőforrás, a szakorvosok nagyon nagy létszámban,

egy teljes generációnyi ember hagyta el vagy az országot, vagy a közalkalmazotti szférát. A 30-50 év közötti derékhadról beszélek, akik szakorvosok."

Lénárd Rita szerint a helyzeten rövid távon lehetne javítani, ha a nyugdíjkorhatárt elért szakorvosok könnyebben elintézhetnék azt, hogy továbbra is állományban maradjanak.

Ha az idősebb orvos, szakorvos szeretne tovább dolgozni, akkor a munkahelynek be kell adni egy kérvényt a továbbfoglalkoztatásra, és ez egy hosszú, bonyolult adminisztratív úton a kormány elé kerül, ők döntenek ez ügyben. Ami a borzasztó, hogy ez a folyamat megakad, és a kérvényekre nem érkezik válasz hónapokig. Van, aki több éve vár rá. Jó lenne, ha ezt a rendeletet egész egyszerűen eltörölnék, de azzal is lehetne javítani a helyzeten, ha a bent fekvő kérelmeket elbírálnák, megengedve a továbbfoglalkoztatást - vázolta a helyzetet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte az RTL Híradóval, hogy

a szabadságok ideje alatt előfordul, hogy másik intézmény fogadja a betegeket, de erről mindig mindenkit tájékoztatnak.

A tárca azt hangsúlyozta, hogy a betegellátás nyáron is folyamatos, senki sem marad ellátatlanul.

Forrás: Infostart

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!