A turizmusban lévő ágazati minimálbér a kisebb egységeknek okozhat nagy fejtörést, akik már a „sima” minimálbér-emelkedésbe is „belepusztulhatnak”. Dávid Ferenc azt is elmondta az ATV Start című műsorban, hogy a nagyobb egységek ezzel akár a „kicsiktől” is elcsábíthatják a munkavállalókat.

 Évek óta munkaerőhiánnyal küzd a turizmus, a Magyar Nemzet pedig iparági forrásokból úgy értesült, hogy emiatt garantált ágazati bérminimum jöhet a turizmusban jövőre.

A lap szerint a mindenkori szakmunkás-minimálbérnél várhatóan több tízezer forinttal magasabb alapösszeg bevezetését a munkaadók kezdeményeznék, akik ágazati kollektív szerződésben állapodnának meg az év végéig

 A rendszerváltás után sokáig egyfajta minimálbér volt, és nem volt még szakmunkás minimálbér

– mondta el Dávid Ferenc az ATV Start című műsorban. A VOSZ korábbi főtitkára hozzátette, hogy akkor megengedték a kereskedelemnek és az agráriumnak, hogy erre később álljanak rá, aminek következménye az lett, hogy a következő minimálbér-emelésre rácsúszott.

A jelenlegi konstrukció más, itt nem „időbeli eltolásról” van szó, itt ugyanis – a jelenlegi információk szerint – magasabb szakmai bérminimumot szeretnének megállapítani az ágazat szereplői. Ha azonban megállapodnak, érdekes helyzet jöhet létre – tette hozzá a közgazdász. Szerinte ugyanis ha aláírják, akkor az mindenkire érvényes lenne, persze, ehhez a kormánynak is lépnie kellene. A nagyobb egységeknek ez nem okozna gondot, a kisebbeknek ugyanakkor valószínűleg igen.

Dávid Ferenc azt is elmondta, hogy szinte mindegy, mennyi a minimálbér, ha a munkaerőhiány következtében nem találnak embert a munkaadók bizonyos összeg alatt.

A minimálbér ugyanakkor tisztítja a rendszert. Majd arra is kitért, hogy az ötletet bedobó munkaadói szakszervezet tagjai között nagyobb szállodaláncok és vendéglők találhatóak, és ennek hátterében azt pedzegette, hogy az is lehet, hogy így sikerül majd átcsábítani munkavállalókat, tekintve, hogy a nagyobb egységeket ez az emelés érdemben nem érintené.

A közgazdász elmondta, hogy 75 ezer vállalkozás van ebben a szektorban és nagyjából 400 ezer ember dolgozik a turizmus-vendéglátás-utazásszervezés területeken. Tízezres nagyságrendben lehetnek azok a kisvállalkozások, főleg vidéken, amelyek „belepusztulhatnak” az egyébként is növekvő minimálbérekbe.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!