Az önrendelkezés felszámolásaként értékeli Budaörs polgármestere azt, hogy az EMMI közbecsületben álló intézményvezetők pályázatait dobta vissza, majd második körben mégis meghosszabbították azokat, igaz, csak egy évre. Wittinghoff Tamás azt is elmondta, hogy bár a településtől súlyos pénzeket vonnak el, így is áldoznak arra, hogy kiegészítsék az egyébként is alacsony pedagógus béreket.

 Mi a fene lehet az, hogy meggyőző?

– tette fel a költői kérdést Budaörs polgármestere az ATV Start című műsorban, miután az Emberi Erőforrások Minisztériuma két megbecsült budaörsi iskolaigazgató pályázatát is visszadobta, arra hivatkozva, hogy azok nem meggyőzőek. Bár az érintettek egyedül indultak a posztért, a tárca így sem találta megfelelőnek a két igazgatót. Pedig a városvezető szerint a jelöltek "a tantestület, a szülők és a képviselő-testület támogatását" is maguk mögött tudják.

A minisztérium végül engedett, részben a tiltakozás, részben az emberhiány hatására. Igaz, a két vezető megbízatását csupán egy-egy évvel hosszabbította meg az EMMI. A 24.hukérdésére a tárca azt közölte: bár nem találták meggyőzőnek a beadott pályázatokat, az érintett igazgatók továbbra is ellátják majd vezetői feladataikat.

Wittinghoff Tamás szerint két olyan intézményről beszélünk, ahol az eredmények önmagukért beszélnek és „számos fideszes bekötésű ember küzd azért”, hogy a gyermekét bejuttassa ezen intézmények egyikébe.

Az pedig szerinte „egy folyamat utolsó állomása”, hogy

az új köznevelési törvény szerint már a szülők és pedagógusok véleményezése sem számít majd az intézményvezetők kinevezésében.

Wittinghoff Tamás kifejtette, hogy itt az „önrendelkezés folyamatos felszámolásáról” van szó szerinte. És bár egyetért azzal, amivel a kormány alátámasztotta az államosítást – miszerint nagyok a különbségek az egyes intézmények között –, de szerinte erre nem az a megoldás, hogy a rendszert felrúgják, hanem hogy azokon a településeken segítsenek, amelyek segítségre szorulnak.

Wittinghoff azt is elmondta,

bár az intézmények működtetése és fenntartása is kikerült az önkormányzat kezéből, nem hagyták magukra az ottaniakat, mert a bérhelyzet rendezésére is több száz millió forintot biztosítottak, illetve alapítványokon keresztül finanszíroznak programokat is, mert a KLIK nem teszi azt meg.

A polgármester szerint ez egy „erőfitogtatás”, mert az Illyés Gyula Gimnázium tanárai is azok között voltak, akik az utóbbi időben kritikusak voltak az elmúlt lassan tíz év oktatáspolitikájával.

Wittinghoff egy kérdésre válaszolva azt is elárulta, hogy megállapodás született arról, hogy nem lesz külön MSZP-s vagy jobbikos jelölt, az ellenzéki érzelmű jelöltek ugyanis egy civil szervezet képviseletében indulnak majd el az őszi választáson.

Forrás: atv.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!