Az orvosok és egészségügyi szakdolgozók elvándorlási terveiről készített felmérést az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), melyből többek közt az is kiderül, bár némileg 2018-ban kevesebb orvos és a szakdolgozó vándorolt el, az elmúlt két évben a gyógyszerészéknél nőtt a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolások igénylése – írja a Mérce.

Az ÁEEK főigazgatóságának adatai szerint 2018-ban a gyógyszerészek közül 58-an kértek hatósági bizonyítványt a külföldi munkavállaláshoz, ami 28 százalékkal több, mint az előző két évben – 2016-2017-ben ugyanis 32-en éltek ezzel a lehetőséggel. A kérelmezők többsége 25-39 éves nő volt, és főleg Németországban, Svájcban és Svédországban szeretett volna dolgozni – írja a Munkások Újságja.

Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) 2018 novemberi kutatása szerint egy átlagos gyógyszertárban általában 2-3 gyógyszerész, 3 szakasszisztens, valamint 1-2 helyettesítő gyógyszerész és asszisztens dolgozik.

A kutatásból kiderült, a gyógyszerészek 50 százaléka szerint a legnagyobb problémát a gyógyszertárak mindennnapi működtetésében a munkaerőhiány okozza.

A kutatás arra is rákérdezett, hogy konkrétan az adott gyógyszertár tapasztalt-e már nehézséget, amikor új dolgozót keresett. A válaszok alapján a gyógyszertárak kicsit több, mint felében előfordult, hogy nem, vagy csak nehezen találtak megfelelő szakembert.

Összességében azt láthatjuk, hogy a munkaerőhiány a gyógyszertárak esetében is jelentős probléma. Sajnos ma már nem csak gyógyszerészt, hanem szakasszisztenst is egyre nehezebb találni. Átmeneti megoldásként szóba jöhet helyettes szakemberek alkalmazása, ami jelentősen hozzájárul a gyógyszertárak működtetéséhez. Hosszú távon azonban mindenképpen megoldást kell találni erre a komplex problémára, mert, ha nem történik semmi, akkor az akár a gyógyszertárak fenntarthatóságát is veszélyeztetheti. Mindenkit érintő probléma, hogy a növekvő béreket a gyógyszertárak egyre kevésbé képesek kitermelni.

– írják.

A szakemberek hiányát pedig a saját bőrünkön is megtapasztalhatjuk. A 24.hu év elején cikksorozatban dolgozta fel a magyarországi patikahelyzetet, melyből kiderül,

1486 település maradt gyógyszertár nélkül Magyarországon. A legnagyobb probléma a vidéki kistelepüléseken van, ahol se munkaerő, se pénz nincs a gyógyszertárak fenntartásához (vagy egyáltalán nyitásához).

Ezzel kapcsolatban Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke azt mondta a lapnak, változást csak egy komplex vidékfejlesztési stratégia hozhat.

Ahhoz, hogy fenntarthassuk a közszolgáltatások színvonalát vidéken, komplex megoldásra van szükség. Nemcsak a most működő kisforgalmú vidéki gyógyszertárak fenntartásához szükséges forrásokat kell biztosítani, hanem elő kell segíteni, hogy ezeknek az átvételéhez szükséges források a fiatalok rendelkezésére álljanak és a működtetésük a fiatalabb gyógyszerészeknek is perspektívát jelentsen

– mondta.

A gyógyszerészek mellett egyébként 979 orvos és fogorvos, illetve 500 egészégügyi szakdolgozó kért hatósági bizonyítványt a külföldi munkavégzéshez 2018-ban.

Forrás: Mérce

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!